Wij hebben “de Gouden duif” gewonnen over de maand juni (dagfond) en 2e ”Gouden duif” in de eindstand dagfond 2010.

 

04 februari 2011

 

We zijn druk bezig met de eerste jongen te ringen. Het is een mooi gezicht hoe de jongen met een spoedtempo opkomen. Het gaat prima en ze komen zeer goed op. Ik loop op dit moment 3x per dag naar de duiven om ze bij te voeren want ze eten aan een stuk door. Mineralen eten ze al gekken en ik geef ze op dit moment 18 kruiden thee van Verhellen. Dit product vind ik super en ik gebruik het al jaren bij het kweken van de jonge duiven. Ook geef ik de duiven het gehele jaar door die thee . Na het geven van thee vallen de pluimen in mijn ogen wat beter en gemakkelijker en dat is voor mij de bevestiging dat het een goed product is. Nog 1 week en dan zet ik de eerste jongen al weer in het jonge duivenhok samen met de duivinnen . Ik laat 1 jong bij de doffers, die kunnen dan dat jong groot brengen. Dat doe ik ook al jaren en dat bevalt me prima. Ik heb wel eens alle jongen mee gegeven met de duivinnen maar dat geeft af en toe problemen want als de doffer geen jong meer heeft en hij ziet in een naastgelegen vak wel een jong dan heeft hij wel eens de drang om die dan te gaan voeren. Dit natuurlijk met de nodige gevechten die vaak voor alle partijen schade aanricht.

 

Ik heb vorige week de eindstanden gezien van WHZB met de volgende benoemenswaardige klasseringen.

 

27e plaats Beste Liefhebber ca. 25.000 leden

35e plaats beste doffer met de 07-613 (zoon van 03-446 halfbroer Triple en Prima Donna  x 03-444 halfzus Triple en Prima Donna dochter Tolhuis 09)

39e plaats beste doffer met de 09-366 (Rechtstreekse van Willem de Bruijn. Broer van de Olympic Anita van Michel van Lint België) 50% Heremans Ceusters

46e plaats beste Dagfond duif met de 07-388 ( Zoon Prima Donna)

52e plaats As-duif  met de 09-366 (Rechtstreekse van Willem de Bruijn. Broer van de Olympic Anita van Michel van Lint België) 50% Heremans Ceusters

122 plaats As-duif oud met de  07-613 (zoon van 03-446 halfbroer Triple en Prima Donna  x 03-444 halfzus Triple en Prima Donna dochter Tolhuis 09)

 

We wisten al dat we de  1e en 9e Nationale jonge As-duif  senior en junior hebben gewonnen.

 

Het zijn weer knappe aansluitingen met de top van Nederland en gezien ik 2010 zag als  opstap naar het seizoen 2011 ben ik zeer tevreden.  Ook gezien ik o.a. het 11 beste nationale dagfond hok heb in 2010.

 

De duiven van Willem de Bruijn hebben een zeer goede invloed op onze prestaties. Het is voor het eerst in ca. 7 jaar dat ik duiven bijgehaald heb (Dus van Willem) die aansluitend het niveau kunnen halen als mijn oude Tolhuis 09 lijn.

 

Ik heb nu dan ook direct actie ondernomen en bij Willem een zoon en dochter gehaald van zijn beste kweekduivin die hij heeft nl. de “Favori” (100% Heremans Ceusters duif) Hij koppelde die duivin aan zijn allerbeste duiven bv. Olympic Zeus (1e Nationale As-duif Nederland 2002) en uit die laatst genoemde doffer had ik al een nakweek met 3 1e prijzen van ray. 6. Zoals ik al eerder vermelde op mijn nieuwspagina had ik al een halfbroer van de Olympic Anita gehaald en daar heb ik nu een dochter van de Prima Donna tegen gezet. Ik heb er veel vertrouwen in en ik krijg gewoon weer extra energie in de duivensport omdat ik eindelijk weer verbetering zie in mijn stam duiven.

 

Wel zijn de duiven van Willem geschikt tot ca. 350km. En als je ze verder speelt vallen ze als vaatdoeken op de klep en zijn ze totaal af.  Om die reden zet ik de duiven iedere keer weer tegen mijn beste dagfond duiven om weer meer duurwerk te krijgen. De duiven van Willem hebben het voordeel  dat ze een betere oriëntatie hebben dan die van de Tolhuis 09 lijn  en als ik dat kan combineren zal het zeker gebeuren in de toekomst dat een vermenging van de duiven van Willem en die van de Tolhuis 09 leidt tot een superduif op het dagfond.        

 

27 januari 2011

 

Afgelopen donderdag ben ik weer terug gekomen van China en vrijdag en zaterdag heb ik veel moeite gehad om weer aan het Hollandse tijdschema te wennen. Eigenlijk was ik zondagmorgen nog om 04:00 wakker, dus nog niet op schema. Het was weer een indrukwekkende ervaring maar als je er vaker komt wen je er onbewust toch meer aan. Als ik de mensen in China hoor praten meen ik al iets samenhangends te horen. Of maak ik me dat zelf wijs?.

Ik weet het niet maar ik kom er achter. Vanaf 15 februari ga ik naar de Universiteit van Groningen om daar de eerste deel Chinees te leren en na 1 jaar mag ik deel 2 volgen. Ik ga het gewoon doen en ik zie wel wat ik daar van de Chinese taal opsteek. Slechter dan nu kan het niet worden. 

 

Ik heb de eerste jongen geringd en het gaat op het vlieghok prima. Wel heb ik na het uitkomen van de eerste eieren meer eieren onbevrucht als dat ik in eerste instantie dacht. In het begin van het controleren van de eieren was ik optimistisch maar nu blijkt toch dat er her en der wat onbevruchte eieren zijn. Ook heb ik een paar koppels waarvan ik graag meer jongen van wil hebben weer opnieuw op eieren laten komen en ik hoop dat die verder goed bevrucht zijn. Wel zie ik dat er rust op het hok is en er weinig vechtpartijen zijn en dat geeft aan voor mij dat ik de zaak onder controle heb. Ook zie ik dat wanneer ik nu in het donker op het hok kom dat de doffers ca. 60% liggen te slapen op het hok en dat zie ik heel graag. Dat geeft aan dat ze tevreden zijn en geen behoeftes meer hebben. De laatste 2 a 3 jaren liet ik alles gaan zoals het maar kwam en toen zag ik alleen maar kleine problemen maar nu ik de duiven weer normaal verzorg zie ik dat niet meer. Zelf laten de late doffers (geboren rond juni 2010)  nu ze op broeden zitten ook hun laatste pen alsnog vallen. En dat is voor mij een ultiem teken van gezondheid.

 

Je ziet meestal dat late jongen na december stoppen met het ruien maar af en toe als de elementen optimaal zijn gaan zij gewoon door op het moment dat zij tot rust komen en de gezondheid en condities optimaal zijn en dat denk ik te hebben want anders laten ze de laatste pennen niet in januari vallen. Het heeft voor mij een geweldige voordeel straks met het vliegen want als de duiven hun eerste pen laten vallen zouden de late jongen dubbel kunnen gaan ruien in Julie maar dat doen ze nu niet en kan ik de laten jongen gewoon spelen als waren ze vroege jonge. De laten moeten voor mij meestal zorgen voor de toekomst dus ik zoek mijn favorieten nu ook al tussen de juni en juli jongen van 2010.

 

8 januari 2011

 

Vandaag gaan we naar de beurs in Assen om even rond te kijken en zo kom je ook altijd weer liefhebbers tegen die je normaal nooit spreekt. Af en toe is dat leuk om te doen maar kom je te vaak op dit soort gelegenheden wordt je er al snel moe van.

 

Alle koppels heb ik inmiddels op eieren en ik heb de eerste eieren ook al geschouwd. Wat ik tot dus ver gezien heb zijn ze allemaal bevrucht en dat is natuurlijk een goed teken want de eerste eieren zijn gelegd met -6 graden.

Vandaag ga ik de duiven een bad geven wat ze sinds het koppelen niet meer hebben gehad. Een jaarling doffer heb ik al weer van het hok moeten halen. Deze doffer heeft ineens een lamme vleugel aan 1 kant en ik kan er verder niets aan zien. Nu ja ik wen er al een beetje aan dat dit ieder voorjaar gebeurt maar normaal heb je dat kort na de eerste trainingen in het voorjaar maar dit zal wel weer iets anders zijn. Vroeger maakte ik mij er druk om maar die fase ben ik gelukkig voorbij gegroeid.

 

Aankomende donderdag 13 januari maak ik mij weer op om naar China te gaan. Dit keer voor 7 dagen en de agenda zit compleet vol met mensen die mij graag willen spreken en zien. Eerst had ik 5 dagen gepland maar toen bleken er al snel dagen te kort te zijn. De eerste dag (hebben we toch nog niets te doen) gaan we naar Beijing  om de verkoping van Pieter Veenstra bij te wonen en dag 2 gaan we naar Wouhang (ca. 2.5 uur vliegen) om daar mensen te ontmoeten. Dan ben ik dag 4 alweer terug in Beijing ( weer ca. 2.5 uur vliegen) om van daaruit de resterende afspraken af te ronden.  Verder zullen het wel weer lange ritten worden in de auto om alle hokken bij langs te gaan die gevraagd hebben of ik langs wil komen. pff

 

31 december 2010

 

Ik heb vandaag alle koppels op het vlieghok nagekeken en de eieren vliegen er vanaf.  Het is vandaag de 14e dag en door de kou heeft het iets langer geduurd dan met warmer weer maar zoals al verwacht komt alles met de tijd goed.  Meestal heb ik binnen 18 dagen alles op eieren maar dat zal nu wel een dag of 4 langer duren maar dat geeft verder geen problemen.

 

Ik ben van plan om de duiven te gaan scheiden en ze voor de vluchten nog eens op eieren laten komen. Dit versterkt de band met de duivin en ik vind dat de jaarlingen dan vanaf het begin beter komen. We gaan de duiven niet eerder weer los laten dan rond 10 maart want de havik is zeer actief en als ik duiven verlies heb ik dat liever op de training of op een vlucht. Als voer voor de havik vind ik zonde.

 

De zomer jongen laten hun laatste pennen ook vallen en dat geeft een gerust gevoel want duiven die nu nog hun laatste pennen laten vallen zijn zeker goed in orde. Als het op het vliegen aankomt zit ik in elk geval niet met  het probleem als de eerste pen valt dat ze op twee plekken gaan ruien.

 

25 december 2010

 

Gisteren heb ik het duivenblad “de Duif” ontvangen en daarin staan de eindstanden van “De gouden duif” vermeld. We zijn op de dagfond over het gehele jaar 2e  Gouden Duifwinnaar geworden en daar zijn weer zeer blij mee. Ook zijn wij de 11e beste Nationale  dagfondhok geworden  Cat. 6 in de Fondspiegel. In de eindstanden beste dagfondduif over de laatste 3 jaar is de “Vale 95” vermeld op de 75e plaats. Gezien de Vale 75 dit jaar niet een goed jaar had ben ik zeer tevreden over deze klassering.

 

Ik heb de duiven nu 1 week gekoppeld maar blij ben ik er niet van geworden. Vooral de jonge duiven koppelen met deze kou maar slecht aan. Ze accepteren elkaar en gaan rustig in de kou naast elkaar zitten en doen gewoon niets. Ik laat het zo als het is en ik merk iedere dag dat het makkelijker word. Op het kweekhok gaat het voortreffelijk. Ze zagen  elkaar en het was eigenlijk direct klaar. Maar dat zijn natuurlijk allemaal oude duiven en vaak ook nog koppels die elkaar al kenden en dat maakt het een stuk makkelijker. Vorig jaar heb ik het vlieghok ook wat moeilijk gekoppeld gekregen maar toen heb ik ze gewoon laten samenlopen en konden de vliegers zelf uitkiezen welke partner ze wilden en dat duurde toen ook even langer dat normaal maar met de tijd komt alles goed.

 

13 december 2010

 

We hebben de duiven zo ver door de rui dat wij komende weekend gaan koppelen. De laatste pennen worden net gestoten en ik ben zeer tevreden over de conditie van de doffers en de duivinnen.

Ik begin morgen bij te lichten zodat de duivinnen net even makkelijker aan gaan paren.

 

 Wij willen zoals het nu lijkt aankomende vrijdag het gehele bestand gaan samen zetten en dan gaat het om 18 kweekparen en ca. 45 vliegkoppels. De eerste ronde wil ik voor mezelf houden maar als het een beetje lukt met de kweek dan heb ik meer dan zat in 1 ronde.

 

Aflopen week is onze doffer de “Toontje” uitgenodigd voor de uitstal show “De Superstars” van Duitsland (Dortmund) en dat is een hele eer vinden wij. Dit zijn alleen maar duiven die op verzoek van de Duitse bond worden gevraagd.  Je kunt begrijpen dat die duiven dan ook wat bijzonders moeten hebben neergezet en met 6 1e prijzen van de “Toontje” met een 1e nationaal NPO Troyes erbij is het ook wat bijzonders.

 

Jacob Poortvliet had er ook een superduivin zitten en omdat die vrijdag er toch naar toe moest heeft Jacob onze doffer afgegeven in Dortmund en op zondag zijn wij Johan en Ik er na toe gegaan om de doffer weer op te halen. Het was wel indrukwekkend om te zien.  Een in U vorm opgestelde kooien met de prestatieduiven erin en alles super beveiligd. Een kooi met voor kunstof doorzichtig plaatwerk en aan de zijkanten dik staal tralie met een stalen frame en een zeer degelijk slot erop en een beveiliging beambte bij de ingang en bij de uitgang dus de kans dat een duif werd gestolen was minimaal.   

 

Ook zat er in Dortmund de selectie voor de Olympiade en daarmee ook de duivin van Willem de Bruijn die o.a. 1e nationale dagfondduif is geworden 2010.

Uit deze duivin krijgen wij volgend jaar jongen en uit het ouder paar  waar de nationale dagfondduif uit is gekweekt ook. Daarmee willen wij weer eens proberen om ons te versterken op de dagfond.

 

Zelf heb ik de vliegprogramma gezien en ik ben er zeer tevreden over. Nl. ik zag dat je een drietal midfondvluchten kan spelen voor NPO teletekst en dan is er 1 concours alleen van het noorden en het zuiden van de afdeling vliegt dan een ander concours. Dit is een kans voor de mensen in het noorden om officieel de 1e nationaal NPO te vliegen zonder dat je bij voorbaat kansloos bent door de overvlucht van soms wel 100 km.

 

Ik zal kijken of ik er mijn voordeel mee kan doen en ik vind het zeker een goede ontwikkeling. Nu nog de dagfondvluchten en dan is er weer een iets wat eerlijker verhouding in afdeling 10 wat betreft het nationaal NPO concours spelen.

 

18 oktober 2010

 

Gisteren en vandaag ben ik bij een ander eenhoks race geweest en dat was aan de zee ca. 450 km vanaf Beijing en daar is de Golden Island one loft race. Ook daar zitten kinderen van de door mij geleverde duiven en ook die doen het opvallend goed op de trainingen. We zullen zien wat ze doen in november van dit jaar als de eindrace er is. De bevestiging definitief is ook binnen van de race van de eenhoksrace  chinaxinge , Ik mag dit jaar niet klagen met eerst de 1e plaats op een eenhoksrace vanuit Roemenie met een kleinkind van de “444” een dochter van de Tolhuis 09 en nu de 3e plaats met een kleinkind van de Tolhuis 09 en dat op races waar iedere duif de zelfde verzorging heeftnmorg.  Vandaag ga ik richting Wouhang , vraag me niet waar het op de kaart te vinden is maar ik kom er achter. Ook daar zal gekeken worden met de opvallende resultaten of onze duiven daar zullen racen het volgende jaar.

 

Deze week weer een korte verslag van mijn bezoek aan China

 

 

15 oktober 2010

 

Vanmorgen ben ik om 06:15 aangekomen in China (Beijing),  direct kon ik verder reisen naar de eenhoksrace waar ik 8 duiven had ingezet en waarvan er nog 4 waren. Het was een vlucht van 300 km en het was wederom zwaar. 1.157 mpm zegt genoeg.  De eerste duiven kwamen met 3 tegelijk aan en ze gingen nagenoeg op 4 seconden na direct naar binnen. Toen ik op de score lijst keek was het feest. De 3e duif die naar binnen ging was er een van mij nl. De 10- 111. Het is een jong geboren uit een Zoon van de Tolhuis 09 nl. De 05-077 die een geweldige carriere achter de rug heeft en ook al zeer goede kweekresultaten heeft geboekt. Nl. De 6e As-duif ray. 6 en de 3e nationaal Morlincourt 2007. Dit jaar is de nestmaat van de 10-111 dus de 10-110 ook niet onverdienstelijk geweest met o.a. 9x prijs met veel vroege prijzen erbij.

 

Elke klassering binnen de top 3 wordt gewaardeerd met een beker en natuurlijk een geldprijs. Ik heb net nog (China Tijd 22:00 gekeken en er waren van de 4 er 3 terug en dat is ook een goede score gezien er nog veel weg zijn van de ca. 3.000 gespeelde en ingezette duiven gisteren.

 

Volgende week nog eens een race en dat is de laatste en dat is dan van 500 km. Gezien ik iedere training en nu officiele race er constant bij zit met deze duiven heb ik goede hoop dat de laatste vlucht ook goed gaat.

 

Als er weer nieuws is meld ik dit. . 

 

09 oktober 2010

 

Onlangs kregen we de eerste berichten over de eenhoksrace in China waar wij 8 duiven heen hebben gezonden. Wij waren voorheen ook al actief op een aantal races in China met wisselend succes. Wat ik wel heb geleerd is dat je  goed moet weten welke organiseerders van  races betrouwbaar zijn. In het bijzonder dit jaar vallen veel eenhoksraces door de mand met verhalen dat het voor de race al  is verkocht. Drama’s en wraakacties zijn inmiddels bekend.

 

De 8 duiven van ons hebben de eerste rondes (training) allemaal overleefd en na de training moet je de duiven activeren (Geld inzetten). Ik heb ze alle 8 geactiveerd en dan weet je het. De eerste komende training gaat ineens heel hard worden en dat is hier ook niet anders. Afgelopen week een vlucht van ca. 250 km. En de klappen waren direct voelbaar. Een zware vlucht met eerst normaal vroege duiven maar na de kopgroep ging het moeizaam. In de avond heb ik gezien dat ca. 1/3 terug was en van mijn 8 duiven waren er 4 terug. Ook Jaap Koehoorn doet mee aan de zelfde race en die had van de 38 er 15 terug . In verhouding hebben we dus beiden een goede score.

 

 Ik begon redelijk op tijd maar niet vroeg met een jong van mijn ingeteelde duif nl. de “Schone Tolhuis” gekweekt uit  ( Tolhuis 09 x Prima Donna)  de “Schone Tolhuis” was dit jaar gekoppeld  aan de grootmoeder van de 1e Internatonaal Munchen de duivin van de vroegere “Surprise Pair”. Uit dezelfde koppel kweekte ik dit jaar ook al  de 10-104  en die was dit jaar de 4e As-duif van ray 6 met vroege prijzen erbij. Ook de broer de 10-105 die is in mijn beoordeling zo bijzonder dat ik die ook pas durfde te spelen op de navluchten en direct liet die zien dat hij ook uit het goede hout is gesneden. 3/4x met 1 vroege prijs erbij en 1 vroege heeft hij verzeten en vervlogen.

Ook heb  ik  twee jongen van de Mikaela er heen heb gestuurd en daarvan is er ook nog 1 aanwezig. Kort genomen de jongen uit de koppels die het dit jaar bij mij goed hebben gedaan doen het tot dusver ook op de eenhoksraces.

 

Volgende week donderdag (14/10) ga ik naar China om onder ander om aanwezig te zijn bij de finale van de race en dan maar hopen dat 1 van mijn duifjes laat zien wat ze in hun mars hebben. Het zal een harde finale worden met ca. 500 km en ze moeten over de bergen heen dus er zullen weinig duifjes de thuishaven bereiken de zelfde dag maar die er zijn  moeten goede duiven zijn want het is een martelgang voor die diertjes en dan moet je geen meevliegers hebben. .

 

Er is al uit 1 van uit  mijn duiven gekweekte jong een eenhoksrace gewonnen en dat was ook een zware vlucht over de bergen en toen kwamen er maar 11 over de bergen waarvan de 1e en de 8e uit de Tolhuis lijn kwam. Dus dat ze geen hoogtevrees hebben liet de Tolhuis lijn al vaker zien dus dat geeft in ieder geval hoop.   

 

Als ik terug kom uit China ga ik op vakantie met mijn hele gezien naar Turkije. Dit is de periode van het jaar voor ons  om leuken dingen te gaan doen  met het hele gezin en dat pak ik ook met twee handen aan.
 

 

04 oktober2010

 

 

We hebben onze compustam computer geüpdate afgelopen weekend en daarin was de module WHZB 2010 toegevoegd. Ik heb natuurlijk direct gekeken hoeveel wij per duif en als liefhebber aan punten hebben gehaald. Voor beste liefhebber hebben wij met 38 maximaal gespeelde duiven een puntentotaal van 11.340. Dit zou in 2008 goed zijn voor een klassering in de tot 10 WHZB van Nederland voor 2009 ziet dat er al weer slechter uit nl. top 20 plaats. Voor beste dagfond duif hebben we een totaal van 2.919 punten wat in 2008 goed genoeg zou zijn voor de 21e plaats van WHZB. Jammer dat de dagfondvluchten in noord Nederland zo kort zijn want zo krijg je minder km punten en daarmee kom je niet in de top van WHZB.  We hebben ook 3 doffers met iets meer dan   15.000 punten. Die klasse is toch vertekend want wij kunnen gewoon niet zo vaak de duiven inzetten dan bv. Afd. 5 met 24 vluchten voor de oude duiven.

Maar toch ook daarin zullen we met 3 duiven afgeleid van 2008 wel bij de 40 beste duiven van WHZB komen. Maar goed ieder jaar is anders maar terug kijken naar een voorgaand jaar is wel een indicatie van wat je kunt verwachten. Opvallend vind ik dat bij de beste liefhebbers van 2008 naar 2009 een opvallende  punten stijging is te zien. Hebben de liefhebbers allemaal beter gespeeld of hebben ze het puntenstelsel beter door gekregen. Wie het weet mag het zeggen.

 

Wij hebben dit jaar een opvallende jaarling die o.a. 2x de 1e prijs speelt en dat is er een van Willem de Bruijn.  Het is de 09-366 en die komt uit rechtstreekse van Hereman Ceusters maal zijn oude Klak lijn. Ook een zoon van de 09-366 is na 3 natour vluchten al direct mijn beste jonge duif en dat is opvallend. Ik heb gisteren Willem nog weer gesproken en hem gevraagd of ik uit de vader nog een zoon kon krijgen voor de kweek en dat was gelukkig voor mij geen probleem. Zo wil ik toch het snellere soort gebruiken van de lijnen van Willem de Bruijn. Als je vooruitgang ziet moet je het met 2 handen aanpakken want het gebeurt maar zelden als je al met de top meevliegt.

 

Ik heb al jaren duiven geprobeerd van verschillende hokken maar die van Willem zijn tot dusver veruit de beste aanvulling op mijn hok sinds ik de Tolhuis 09 heb gekweekt. Ik zal het ook snel gaan inkweken op de beste duiven van mijn soort en ga kijken of dat ook een verbetering geeft. De eerste leuke prestatie met een kruising met die van Willem heb ik al nl. de 3e Nationaal met de jonge duiven. Deze jonge duif komt uit de 07-57 (zus vliegt 1e prijs tegen 33.000 duiven)  van Willem die al 3x de 1e prijs speelt van het rayon  maal een dochter van de Triple x Prima Donna.

 

27 september 2010

 

Nu de rust is weder gekeerd is het al snel weer gewoon dat je op zaterdag geen vluchten meer hebt. Ik vind het zeker na bijna 6 maanden vliegen met de duiven een welkome periode om de boel op orde te brengen en ook om weer meer tijd te besteden aan het gezin. Zaterdag ben ik met mijn zoon Max van 9 jaar naar Monsterjam in Arnhem geweest. Prachtig om te zien hoe dat kereltje geniet van die mega grote auto’s en dan besef je ook weer dat het heel belangrijk is om tijd te besteden aan je gezin in het weekend of alleen met 1 van je kinderen.

 

Als ik door mijn hokken kijk is het een treurige bedoening, ze zitten zo diep in de rui dat je bijna  denkt aan het zielig uitziende gedrag dat ze ziek zijn. Maar goed de eerste zomerjongen zijn al weer zo ver dat die al bijna klaar zijn met de rui. De zomerjongen, ik noem ze altijd mijn laten hebben een behoorlijk voorsprong met de rui als de gespeelde jongen op de normale vluchten. Ik zie ook dat die zomerjongen zich beter ontwikkelen dan de winterjongen en daar zie ik het voordeel in. Als ik moet kiezen tussen een zomerjong of een winterjong zal ik altijd voor de zomerjong gaan omdat die in ontwikkeling niets onnatuurlijks heeft meegemaakt en dat maakt de duif in mijn beleving tot een betere vlieger voor de komende jaren. 

 

Ik heb zondag het vlieghok verder schoongemaakt om een voorbereiding te maken voor het plaatsen van de jaarlingen op het hoofd vlieghok. Ook moeten er een aantal duiven weg van het vlieghok omdat ze te oud worden en niet meer de snelheid hebben om 1e prijzen te vliegen. De duiven van 2006 en ouder zullen verdwijnen van het vlieghok en enkel en alleen de duiven die

1e prijzen hebben gevlogen in groot verband van 2007 zal ik aanhouden. Met deze selectie krijg je natuurlijk al behoorlijk wat ruimte voor de jaarlingen. Maar goed de lat wil ik hoog leggen en houden want gewone postduiven die enkel en alleen prijzen kunnen vliegen zijn er al genoeg maar daar kom je er tegenwoordig niet meer mee. Een kampioenschap winnen kun je met dergelijke duiven wel maar daar gaat het in de duivensport steeds minder om. De eerste prijs is nog enkel en alleen dat wat telt en dat is voor een buitenstaander ook te begrijpen.

 

Ook lopen wij met wat plannen om het volgende jaar met een 6 tal duivinnen te gaan vliegen. Dit zal gebeuren op weduwschap en daarmee had ik al in 2006 en 2007 ervaring mee. Toen was er ook 1 duivin van ons die direct 3x een 1e prijs vloog en dat was een dochter van Melanda. We blijven het jammer vinden dat goeie duivinnen zoals bv. De duiven die dit jaar bij de besten van het rayon staan als jonge duif geen verdere kansen krijgen. We nemen alleen de beste jonge duivinnen van dit jaar en zullen ze laten vliegen vanuit het achtergelegen ren. Ze zullen ongetwijfeld wel een prijsje gaan vliegen.

 

20 september 2010

 

Afgelopen weekend hebben wij een vlucht gevlogen vanaf Duffel ca. 270 km.

 

We begonnen weer met de 1e  prijs tegen 1.533 duiven. Dit was tevens de 9e prijs tegen 8.740 duiven

 Dit is de laatste vlucht die telt voor een kampioenschap van afdeling 10.  

 

Onze eerste duif was de 10- 1100102. Deze jonge duif was geen geluksvogel want ze vervloog eerst al 2 minuten alvorens ze zich op de antenne melde.

Het is in haar korte carrière al haar 2e 1e prijs die ze vliegt en ze is ook over de jonge duivenvluchten nog 2e  As-duif geworden in ray. 6 met ca. 200 leden.

 

Haar eerste keer vloog ze een 1e tegen 333 duiven en nu vanaf Duffel 269 km de 1e tegen 1.533 duiven. Het is tevens haar 10e prijs dit jaar inclusief Morlincourt.

Het is een iets wat grote duivin en haar zus doet het al bijna net zo goed. Ze is geboren uit de koppeling ( Halfbroer 1e As-duif WHZB x Sokkepoot (dus halfbroer Triple) x (Dochter Tolhuis 09 x Voets duivin) deze koppeling gaf mij vorige jaar ook al direct de 09-968 die van de 12/12 prijs vliegt en dit jaar weer gezet en direct weer 100% prijs. Dus nog nooit gemist in 2 jaar tijd haar zus de 10-103 is een verhaal apart nl. de eerste 2 vluchten is ze niet mee geweest omdat ze voor de officiële vluchten weg was gebleven. Op de zondag na de tweede vlucht zat ze ineens weer op de spoetnik dus we dachten dat is geluk hebben want in de handkeuring hat ik haar liever dan haar zusje de 10-102. De eerste 2 keren dat ze mee ging was het 0x prijs maar toen ineens ja hoor direct onze 1e duif op het hok en dat was de 3e prijs in de vereniging en de 12 prijs tegen ca. 1.700 duiven van onze ray. 6. Daarna heeft ze nog niet weer gemist.

 

Afsluitend zijn wij 2e onaangewezen kampioen geworden van rayon 6 en dat is de eerste keer dat wij onze 1e plek onaangewezen rayon 6 moeten afstaan.  Even wennen.

 

Van de 25 late jongen hebben wij er nog 23 over gehouden en dat zijn stuk voor stuk blijvers. Knappe doffers die allen uit onze beste kwekers komen en nu al laten ze zien in de volle rui dat ze al met de besten mee kunnen. Opvallend was ook dit weekend weer de jongen uit de “Mooie Blauwe 08”x “Pooljte”. Weer bij de eerste jonge duiven en dat al 4 weken achtereen. Het zijn mooie volle doffers met super ogen en prachtige vleugels zoals ze die van het oude soort zo veel hebben. Ik verwacht er veel van. Wat betreft het typetje kun je zien dat de zoon van de Triple x de Branco duivin bijna het zelfde er uit zien. Gezien de Mooie Blauwe 08 een broer is van de Triple en de Pooltje is geboren uit de Tolhuis 09 x Branco duivin geen toeval Gelijkenis in de koppeling ten over.  Ik vergis me wel eens met het pakken van die 3 duiven. Allen op de ringnummers na identiek op het oogkleur na dan. .  Ook heb ik een favoriet van de Vale 87 (vader van de Drakus 4e dagfond duif WHZB 2006)  x 06-88 (dochter Melanda) Deze duivin won in haar korte carrière al 3x de 1e prijs. Het is een roodkras en zijn broer de 10-40 was al 2x bij de eerste vroege duiven o.a. op de taartvlucht Heteren. Dit was met kopwind en hij kwam toen samen aan met een zoon van de “Orleans doffer” dit jaar gekoppeld aan de “500 duivin”  zijn broer won o.a. al de 2e prijs van ca. 15.000 duiven. 

 

Nu de laatste vlucht is gevlogen is het even een week tijd niets doen en daarna ga ik de geslachten scheiden. De doffers gaan alvast naar het vlieghok en de duivinnen gaan naar het jonge duivenhok. De vorige jaren hadden wij de duivinnen in rennen in weer en wind maar met het koppelen in januari lopen zij toch wat achter ten opzichte van de duivinnen die in het normale hok gevestigd zijn in de winter periode. Vandaar dat wij alle duivinnen nu in het jonge duivenhok doen.

 

De afgelopen 3 jaren lieten wij de duiven ook aan het lot over in de winter (volle bak, 3x in de week een bezoek aan het hok en pas in maart de boel weer schoonmaken)  maar dat wil ik dit jaar toch wat beter doen. Ik het door de zeer goed gelukte kweek  veel vertrouwen in de jaarlingen voor het volgende jaar en daardoor wil ik de duiven een goede kans geven als jaarling en daar hoort in de winter zeker een normale goede verzorging bij.

 

 

 

 

 

 

12 september 2010

 

Dit weekend hebben wij een natour vlucht vanaf Boxel 189 km. gevlogen met een goed resultaat 6e en 7e van het rayon met ca. 2.200 duiven in concours. In de vereniging hadden we 32 van de 50 prijs.

 

Ik had nog wat mensen uit Duitsland op bezoek en wilden de aankomst van de duiven ook meemaken. Na wat koffie te hebben gedronken gaf ik aan dat de duiven rond 11:00 terug konden zijn. Misrekening, ineens waren er 2 duiven op de klep en gingen direct naar binnen op 10:44:59 en dat was goed voor 1.799 mpm. Een zeer snelle vlucht en we weten dat de duiven van Wwillem het hier dan goed moeten maken. Deels deden ze dat ook en je ziet dat de inbreng van de snellere sprinters (Heremans Ceusters van Willem de Bruijn) echt nodig zijn want in de oude lijn van ons zitten niet veel dit het kunnen met hoge snelheden.

 

Onze eerste duif was er een uit de “Donkere 10” x  vale 03-304  Ze is middels de moeder een halfzus van de “Vale 95” die al 1e en 2e As-duif is geweest van rayon 6 en ook al een 6e NPO nationaal voor zijn rekening nam op ca. 600 km.  Ook kreeg ik vorige week een mail met een bericht dat uit de Donkere 10 een jong is gekweekt die de 1e heeft gevlogen van ca. 3.600 duiven en was de 7e As-duif van zijn afdeling.

 

Onze tweede was weer de 10-181  50% Willem de Bruijn die ook o.a. ook al de 3e NPO nationaal heeft gevlogen.

 

We hebben een aantal doffers die in februari zijn geboren achter gehouden voor de normale jonge duiven vluchten om de reden dat ik het zulke bijzondere doffers vind dat ik alles wilde doen om die rustig op te leren en dus voor het eerst gespeeld en getraind op de natour. Een aantal ervan  bedankten  ons direct en een ervan in het bijzonder want na 3 vluchten het is al onze beste duif op het hok op de natour. Deze duif is ook een 50% Willem de Bruijn en komt uit de 09-366 broer van de Anita (O.a. 1e Nationaal en Beste duif Belgie en Olympia duif bij Michel van Lint)  maal de duivin 09-968 in 2009 12/12x prijs  (halfbroer Triple x dochter Tolhuis).

Werkelijk een super duif in de hand, iets van groot van stuk met een  vol geel bruine pigment in de ogen en zeer oplettend in het hok met een zachte pluim die je maar zelden ziet.

Mijn favoriet tot aan de 500 km voor het jaar 2011. En nu maar hopen dat de roofvogel er van af blijft in de winter periode.

 

Onze laatjes kent ook een verrassing nl. de 10-206  deze duif is al voor de 3e keer onze eerste laatje op het hok. Je zult denken als je de uitslagen leest “waarom staan ze niet bij de duifkampioenen” maar dat is het jammerlijke van het niet trainen en leren binnen lopen van de duiven want als de laatjes komen gaan ze eerste 10 minuten op het hok zitten voor ze naar binnen lopen. Toch noteer ik welke duiven vroeg zijn van de laatjes en die notitie is de afweging straks of ze kunnen blijven of niet voor het volgende jaar. Zijn broer doet het ook al zo goed. Zij zijn geboren uit de koppeling “Mooie blauwe 08” 15e beste duif WHZB met 3x 1e prijs x de super kweekduivin ”Pooltje” Dochter Tolhuis 09 x Branco Duivin.  

 

Er bereikte ons het bericht dat de 1e prijs op de Balkan race 450 km met 38 graden is gewonnen met een kleinkind van de “drie 444” dochter “Tolhuis” x “Sokke Poot” en daarmee dus een halfzus van de “Triple”.       

 

07 september 2010

 

Afgelopen weekend hebben wij de vlucht Morlincourt 476 km. gevlogen en een natour vlucht Gennep 157 km.

 

We hebben alleen de jonge duivinnen gespeeld op Morlincourt en de meesten stonden op drijven. Dat is meestal geen goede stand voor de duivinnen en met inkorven had ik al mijn twijfels of het top zou worden. Het bleek ook wel dat het niets over had want de eerste duif kwam nog goed maar de 2e liet behoorlijk op zich wachten. De eerste duivin op Morlincourt was ook een duif met een jonkie van 8 dagen. Voor de rest moet ik nog 1 duif terug hebben.

 

Op Gennep heb ik de jonge doffers gespeeld en die stonden dus ook op drijven en dat werkt natuurlijk wel bij sommige doffers en daarmee waren wij ook de 1e van het rayon.

 

Op Morlincourt begonnen we met de 7e  Nationaal noord en op Gennep begonnen we met de 1e plaatst tegen  2.237 duiven.

 

De eerste duif op Morlincourt was een kleindochter van de “Toontje” die dit jaar al de 1e nationaal speelde van Troyes en samen 6x de 1e vliegt.

Eigenlijk is ze een inteelt produkt naar de Tolhuis 09 toe want via vaderskant zie je de Tolhuis 09 en via moederskant net zo.

De koppeling is de  vader 09-46 (zoon “Toontje” zoon Prima Donna (x zus van de Vale 87) x de moeder (dochter “Engelsman” zoon Annelies  x “de 500 duivin” dochter Tolhuis 09 maal de First Prize Girl)

 

De 1e prijswinnaar van Gennep is weer een zoon van Mikaela en een volle broer van de 1e As-duif (let op) 2006, 2007,  en 2010 en ook nog van de 2e Nationaal Morlincourt 2006 en 2007 .

Dit koppel brengt veel goede duiven en je ziet aan vaders als aan moeders kant superkoppels als basis.

De familie ziet er zo uit. 

 Man (zoon Koppel 1 (een super koppel van Jacob Poortvliet)  x  Vrouw (Mikaela een dochter van Tolhuis 09 x Daddy’s Girl die zelf 5x de 1e prijs vliegt.)

Uit de koppel 1 heeft Jacob al veel goede vliegers gekweekt en was jarenlang bij hem op het hok ook een vaste basis.  

 

Ik denk dat ik volgend jaar niet meer mee doe met Morlincourt.

Dit om de reden dat je al jaren ziet dat de vroegste duiven vallen op de kortste afstanden en dat zie je nu ook weer. In het noorden met een overvlucht van 30 tot 100 km doe je gewoon niet meer mee. Er zal altijd wel iemand zijn die dan zegt ze hebben in het noorden geen goede duiven maar dat is niet waar. Er vliegt nu ook een nazaat van mijn Tolhuis lijn op teletekst maar wel op de korte afstand. En die liefhebber vliegt soms met 3 of 4 duiven voor die van mij aan (en dan zit ik in het noorden met mijn eerste nog vroeg) en dan met de zelfde duiven en daarmee heb je dat verhaal van slechte duiven in het noorden wel gehad of ik geef alleen de beste duiven weg en hou de 2e keus maar dat denk ik niet.  Ligging en afstand is bepalend vooral op de kortere afstanden en daar worden de 1e prijzen verdiend.

 

31 augustus 2010

 

Het is al weer een tijdje terug voor dat ik de nieuwspagina heb bijgewerkt maar het is nu dan ook weer echt de moeite waard.

 

We zien dit jaar met de kweek weer een verbetering en dat gebaseerd op onze oude stam (vooral de neef x nicht koppelingen geven zeer sterke en snelle duiven)  De gerichte kweek op onze oude lijn laat met de jonge duivenvluchten direct het niveau zien waar die lijn op kan presteren. Opmerkelijk vind ik wel dat de beste inbreng vooral op de snellere vluchten is sinds jaren die van Willem de Bruijn. Heremans Ceusters maal zijn oude lijn de klak. De directen vliegen bij mij op het hok al top o.a. ik vliegt met 2 van Willen en die vliegen samen al 5 eerste prijzen waarvan 3 van het gehele rayon. Die heb ik dit jaar met mijn beste duivinnen uit mijn oude lijnen gekruist en dat geeft mij direct de 3e NPO nationaal met de jonge duiven. Deze jonge duif komt uit de 07-57 (zus vliegt 1e prijs tegen 33.000 duiven)  van Willem die al 3x de 1e prijs speelt van het rayon  maal een dochter van de Triple x Prima Donna.

 

De derde duifkampioen van ons rayon met ca. 170 leden was ook de 10-181 dus de hierboven vermelde koppel met 7/7

 

In ons rayon ca. 170 leden zag het er ook leuk uit voor ons met wat betreft de duifkampioenen. nl

 

 

AFDELING 10 RAYON 6 JONG

NR NAAM PLAATS RINGNR PRYZEN PUNTEN

 

1 Koning&Boekelo stadskanaal 01100123 7 5273.8 uit dochter Tolhuis 09

2 Koning&Boekelo stadskanaal 01100102 6 4780.1 uit dochter Tolhuis 09

3 Koning&Boekelo stadskanaal 01100181 6 4392.1 uit dochter Prima Donna(dochter Tolhuis 09) x triple

x Willen de Bruijn de 09-357 met 3x 1e prijs.   

4 Koning&Boekelo stadskanaal 01100104 5 4236.6 Uit Inteelt Tolhuis 09 ( Tolhuis 09 x prima donna)

5 Koning&Boekelo stadskanaal 01100300 6 4236.5 uit kleinkind Tolhuis 09 x 09-366 Willem de bruijn.

6 Koning&Boekelo stadskanaal 01100185 5 4157.5 Uit zoon 07-688 6x 1e prijs zoon Prima donna

7 Koning&Boekelo stadskanaal 01100199 6 4120.6 Uit 07-688 6x 1e prijs o.a. 1e van 15.000 duiven

8 W.L. Abee       Veendam    04784723 5 4087.2

9 Koning&Boekelo stadskanaal 01100184 5 4038.1 Uit zoon 09-688 6x 1e prijs zoon Prima donna

10 Koning&Boekelo stadskanaal 01100284 5 3987.7 Uit dochter Tolhuis 09 met zn. 01 van Heinrich.

 

 

In onze samenspel was het helemaal compleet met duifkampioen 1 t/m 10

 

Opmerkelijk is dat de 1e duifkampioen gekweekt is uit de Mikaela (dochter Tolhuis 09 x Daddy’s Girl) ze is van 2005 en kweekte in 2006 de 1e duifkampioen van het gehele rayon en de 2e NPO nationaal morlincourt en in 2007 wedeorm  1e duifkampioen van het gehele rayon en de 3e NPO nationaal morlincourt in 2008 hebben wij met de jongen niet gevlogen en in 2009 is ze met een ander doffer gepaard geweest. Nu weer gekoppel met de oude doffer die ik gekocht heb van Jacob Poortvliet uit koppel 1 en weer de 1e duifkampioen van het rayon en de 2e As-duif van de gehele afdeling. 

 

 

 

 

De oude duivenvluchten zijn  al weer een tijdje voorbij en de duivenvluchten met de jonge duiven voor de afdelingskampioenschappen zijn ook al weer afgesloten. De tijd gaat snel en dat merk je nu we al weer de navluchten zijn begonnen. Voor je het weet moet de kerstboom weer in de kamer.

 

Dit jaar was weer vanouds en we zijn van de gehele afdeling 1e onaangewezen kampioen geworden over het gehele jaar. Ook zijn wij kampioen geworden met de jonge duiven van de gehele afdeling met ca. 2.700 leden.  Van ons rayon waren we weer keizergeneraal en hebben tot dusver alle 1e kampioenschappen gewonnen die er te winnen zijn op onaangewezen niveau.  

 

Ook hebben wij vernomen dat wij de “1e Gouden Duif” hebben gewonnen in juni. Wij hebben er voor de eerste keer aan mee gedaan en direct bingo.

 

Nu de natour nog even rustig afwerken en dan kunnen we selecteren voor het nieuwe jaar.

 

22 juni 2010

 

Op Troyes wonnen wij met de “Toontje” de 1e en 7e nationaal NPO noord met een geweldige serie.

 

Onze eerste duif de 07-688 is een kleinkind van de “Tolhuis 09” en een direct zoon van de Prima Donna en is nu dus moeder van 6 eerste prijzen van de afdeling tegen gem. 10.000 duiven mee in conocurs. De 07-688 won tot en met Troyes 5x een 1e prijs waarvan 2x de eerste van de gehele afdeling. Afgelopen zaterdag deed hij het nog eens dunnetjes over met de 10e prijs van de gehele afdeling en dat was de 2e prijs van het rayon.

 

De beste prijzen van de 07-688 “Toontje”op een rij.

*       1e. 10.610 duiven    Duffel

*       1e. 4.076 duiven      Troyes

*       1e. 1.464 duiven      Pommeroeul

*       1e. 358 duiven        Rekkem

*       1e. 326 duiven        La Ferte s. Jouarre

*       1e. 133 duiven        Meer 20 juni 2010

*       10e 6.580 duiven      Meer 20 juni 2010

*       43e 16.943 duiven    Pommeroeul

Dit zijn allemaal op meer na verschillende concoursen dus verder geen dubbele noteringen van de zelfde vlucht

6x een eerste prijs gevlogen in 3 jaar tijd.

Ook vliegt een dochter van de “Toontje” Vorige jaar al een eerste prijs tegen 2.221 duiven.

Ook vlogen wij nog eens voor Troyes de 9e en 10e  Nationaal NPO Mettet 357 km verder waren we nog 28e 29e en 30e  tegen 10.560 duiven  Ook vlogen we van Rekkem 357 km op 5 juni 2010  de 15e tegen 14.775 duiven

Hieronder de uitslag van Meer onze 2e duif de 09-1664958 met ook al 2x de 1e prijs dit jaar. Dit is een zoon van de “Oude 90” maal een dochter van de “Tolhuis 09”. Je zou denken dat een inteelt produkt niet veel kan presteren maar deze doet het met 11 x zetten en 9x prijs als jaarling tot nu toe wel heel goed. Als jonge duif vloog deze doffer ook al 12/11 met kopprijzen erbij. 

Hieronder de voorlopige uitslag van Meer.

1

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

7.1198688

20

03

223.907

16:08:14

1189.520

1000.0

2

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

9.1664958

20

05

02    

16:12:20

1164.162

972.7

3

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

9.1191366

20

06

03    

16:13:26

1157.542

945.4

4

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

9.1664998

20

08

04    

16:13:55

1154.657

918.1

5

C. Drenth

Gasselternijveen

0310.1251

8.2039551

12

08

220.013

16:14:01

1133.995

890.9

6

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

6.4718391

20

07

05    

16:17:53

1131.511

863.6

7

H.T. Deuring

Gasselternijveen

0310.0396

7.1198286

19

03

220.227

16:15:06

1128.792

836.3

8

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

9.1191357

20

19

06    

16:19:44

1121.031

809.0

9

Ruud Scholtens

Musselkanaal

0310.0351

7.1120301

10

04

223.126

16:19:05

1120.767

781.8

10

Ruud Scholtens

Musselkanaal

0310.0351

9.1664771

10

08

02    

16:19:15

1119.830

754.5

11

Comb. Koning & Boekelo

Stadskanaal

0310.9212

9.1665000

20

20

07    

16:20:34

1116.373

727.2

Onze gemiddelde van gezette duiven en aantal prijs in tot dusver 68% 1/4

16 mei 2010

 

 

Vorige week was er een vlucht wat voor de meeste liefhebbers bijna een rampvlucht is geworden. Ik heb met verschillende liefhebbers gesproken hoeveel duiver er ’s avonds

 weer waren en dat was gemiddeld de helft van de ingezette duiven. Wij hadden ook van de 30 gezette duiven 18 ‘s avonds terug. Morgens kwam de 19e duif om 7:45 en om 8:10

waren er al weer 25 thuis. De laatste kwam om ca. 12:00 en er zijn 2 niet terug gekomen. Wel begonnen wij met de 1e prijs van het rayon en dat met een duif van Willem de Bruijn

weer de 09-57.  Dit is de 2e 1e prijs van het rayon en de 3e 1e prijs in onze vereniging van deze doffer, ook onze 2e duif was er een van Willem en die is nu al 3x mijn tweede duif op

het hok geweest.  09-66 is een half broer van de Olympic Anita Distporto 2005 en Vichy 1e nationaal As-duif  Belgie  in 2004.  Mijn eigen soort was 12e in het rayon en ik kon aan het

gemiddelde zien dat het voor de dagfondvlucht wel goed zat met de conditie.

 

De Vitesse is weer afgesloten en we zijn in Rayon 6 ca. 170 leden  met 1 aftrekvlucht 1e Vitessekampioen geworden. De kampioenschap word in deze rayon met 1 aftrekvlucht afgesloten.

 In onze samenspel waren we zonder aftrekvluchten 3e met een zeer klein puntenverschil.

 

Gisteren hebben wij de 1e NPO vlucht gevlogen met een afstand van 528 km. Wij begonnen wederom met de 1e van het rayon en dat was de  16e Nationaal NPO noord zoals het in de voorlopige uitslag staat maar waarschijnlijk zal het een vroegere plaats zijn omdat duiven in het zuid gebied ook geklasseerd staan in deze uitslag. We hebben er 20 gespeeld en er vlogen 14 van prijs. In de vereniging was het helemaal  bingo bij de eerste 10 7 stuks en natuurlijk de 1e prijs.

Op de midfond spelen wij altijd de kreupelen en de lammen. Of te wel de duiven die ik niet hoog acht in conditie of kwaliteit gaan daar op mee om toch nog een paar punten bij elkaar te scharrelen voor het keizer generaal kampioenschap. Daar ging het met de B keus ook niet slecht tot mijn verbazing nl. we begonnen met de 4 in de vereniging en dat was iets van plaats 32 in het rayon.

 

Onze 1e duif op de dagfond is een halfbroer van de 09-70 die van de tot nu toe 19x zetten 18x prijs heeft gevlogen. Bij de eerste 11 duiven die wij hebben geklokt waren er 8 gekweekt uit dochters van de Tolhuis 09. Onze eerste jaarling die de 5e was van het rayon op de dagfond de 09-58 is zelfs een inteelt naar de oude Bodde doffer nl. hij is geweekt uit de oude 90 (zoon Bodde doffer) x 07-10 (Tolhuis 09 (zoon Bodde doffe)r x Voets duivin) Als jong speelde ik die duif al 12x waarvan hij 11x prijs vloog.

 

Onze 1e duif op de midfond was ook al gekweekt uit een rechtstreekse kinderen  van de Tolhuis 09 nl. de Vale 02-2929 (zoon Tolhuis09) en die was ook al vader van de 1e As-duif jong regio Hamburg.

Onze 2e duif op de Midfond was de 09-995 een zoon van de Triple x Pooltje (Dochter Tolhuis 09)

 

 

 

21 april 2010

 

Na twee vluchten kan ik al een kleine balans opmaken en dat is toch iedere jaar weer verrassend. Duiven die het vorige jaar knalden maken er tot aan vlucht 3 nog niet veel van en duiven waarvan je dacht als die het maar red komen voorin op de uitslag.

 

We hebben op de 2e vlucht prima gepresteerde, 29 prijzen van de 38 gezette duiven (toch weer 76% prijs ¼)  is een super score en de favorieten waren allen aanwezig. Ik merk ook dat de duiven langzaam herstellen van de slechte verzorging in de winter en  een betere conditie krijgen. Ik denk als de verbeteringen per week zich zo voortzetten ik rond het dagfond weer met de beteren mee kan spelen.

Aan de kwaliteit zal het niet liggen.

 

De tweede vlucht was voor onze Willem de Bruijn duiven een super week want bij de eerste 5 duiven hadden wij 3 van de 3 van Willem.

 

Vlucht  3 is ook na tevredenheid verlopen. We begonnen met de 4e plaats tegen ca. 2.200 duiven en dat met een vlucht van ca. 1.650 mpm. Normaal niets voor mijn duiven maar dit keer hadden we geluk dat we er 1 bij hadden zitten. Onze 1e duif is de 09-980 die als jonge duif niet veel prijzen vloog (6x prijs van de 11x zetten) maar als hij prijs vloog als jonge duif was het een vroege met o.a. 4x 1/100.

 

Wel vind ik het frustrerend dat als ik kijk op www.compuclub.nl en op www.wprol.com ik op de zelfde vlucht de ene keer 4e ben dan weer 2e en dan weer 5e  dan weer een keer 3e van het rayon. Ik neem aan met deze wirwar aan klasseringen ik de vrijheid krijg om te kiezen en dan doe ik het voor de 2e plaats van het samenspel tegen 2.203 duiven.

Wie het weet wat werkelijk de goede klassering is mag het zeggen.

 

Zo goed als de willempies het vorige week deden zo slecht deze week 0 van de 3 in de prijzen. Zo zie je maar dat het nog alle kanten op kan.

 

 

Onze 2e duif was nog een rechtstreekse van onze Tolhuis 09  en die doffer was vorige jaar nog een van onze smaakmakers met 14x prijs. Het is even afwachten maar de Tolhuis 09 heeft vorige jaar geen ei bevrucht maar nu liggen er 2 eitjes onder zijn duivin en warempel die zijn beide bevrucht. Nu maar afwachten want het kan natuurlijk een bevruchting van een andere doffer zijn maar als de 2e stel ook bevrucht zijn zetten wij hem apart in een hok zodat we zeker zijn dat de Tolhuis 09 ook echt de vader is en niet de buurman.  

 

Ik heb een goed voorgevoel voor de komende 4e vlucht. De duiven trainen goed en je ziet de verbetering langzaam doortrekken. Ook heb ik al een kleine selectie uitgevoerd en van de 38 duiven heb ik er 4 verwijderd en 1 zoon van de Prima Donna heb ik alsnog op het kweekhok gezet gezien de bijzondere kwaliteiten van die duif. 3 ga ik niet zetten omdat ik er niet zo tevreden over ben maar ik hou ze in de ploeg voor dat ze in een betere conditie komen.  Zo speel ik zaterdag nog maar met 30 duiven.

 

 

03 april 2010

 

De winter is weer voorbij en de 1e wedvlucht is al weer afgewerkt. We hebben de gehele winter geen nieuws vermeld op de pagina omdat wij vinden dat er in de winter niet veel valt te melden. Vanaf nu zullen wij weer per periode de nieuwspagina weer gaan bijwerken en als er wat interessants te melden is zullen wij u dit op deze pagina laten weten.

 

Eerst een kleine samenvatting hoe de duiven over de winter zijn verzorgt. De duiven zijn eind oktober gescheiden van de duivinnen en de jonge doffers zijn samen met oude doffers op het toekomstige vlieghok geplaatst. Daarna zijn er grote voerbakken in het hok geplaatst en extra drinkbakken en die werden in overvloed gevuld met water en voer en daarna ben ik eens in de 2 tot 3 dagen gaan kijken of er nog genoeg was en vulde ik alles weer bij. De hokken zijn tot en met maart niet gereinigd. Het koppelen hebben we ook eenvoudig aangepakt. In januari de doffers en duivinnen bij elkaar laten lopen en ze konden zelf uitkiezen welke partner ze leuk vonden. Daarna weer deuren dicht en eens in de 2 dagen kijken of er nog genoeg voer en water was.

 

In maart hebben wij de duiven weer voor het eerst laten trainen en hebben wij de hokken ook  compleet gereinigd en dan zeer intens. Onder ander met een hoge druk reiniger en met chloorwater. Alles ziet er nu weer gelikt uit en niets is meer te zien van de gaos in de winter.

 

We zijn gestart met 44 doffers waarvan na 2 weken er al twee waren gepakt door de havik. 4 hebben wij verloren tijdens de training zodat wij nu nog vliegen met 38 doffers.

 

De eerste training die door de vereniging is georganiseerd verliep voortreffelijk en er waren geen vroegere duiven gemeld dan die van ons dus dat gaf ons moed voor de 1e officiële wedvlucht.

De eerste wedvlucht is voor ons Zutphen ca. 105 km.

 

Wij begonnen met een teleurstellende 9e en 10e plaats in de vereniging en wij draaiden van de 38 mee maar 18 prijzen. Wat ons heel erg opviel was dat de 15 late jongen die wij speelden er maar 1 prijs heeft gevlogen en dat geeft toch aan dat daar een probleem is.  Als je de 15 van de 38 af haalt was onze gemiddelde wel goed want dat waren er 23 duiven waarvan er 17 prijs vliegen. Dus daar moet nog aan gewerkt worden.

 

Onze jonge toppers van het vorige jaar o.a. de 09-970  en de 09-57 van Willem de Bruijn waren ook weer present en bij de eerste 100 duiven van het rayon te vinden. Zoals het zich laat zien kunnen dat wel eens de smaakmakers van het jaar gaan worden.

 

Nu maar op naar de volgende vlucht en ik zal de duiven gaan toespreken dat het beter moet dan de eerste vlucht.

 

Wij houden u op de hoogte.

 

 

 

02 oktober 2009

 

Gisteren hebben we meegedaan aan de Taartvlucht vanaf Boxtel, voor ons ca. 189 km. We hebben 28 laatjes gespeeld en dat doen we zonder dat we de duiven klokken maar we kijken welke laatjes bij het eerste 10 zitten. Zo krijgen we een beeld welke laatjes regelmatig zijn en welke niet. Zo kunnen we toch nog een beetje selecteren op prestatie.

 

Ze zijn los gelaten met een West zuid westen wind en dat om 08.45.  Om  ca. 10: 45 waren de eerste laatjes er weer en dat waren 2 van de Triple x Pooltje. Deze koppeling gaf ons dit jaar ook al de 2e prijs van de afdeling tegen ca. 10.000 duiven. De andere duiven kwamen meestal per enkel tal en af en toe met 2 tegelijk. Om 13:00 uur waren alle duiven weer terug op het hok.  Opmerkelijk was dat wij 1 zeer laat jong in 1 x naar Boxel hebben gespeeld zonder ook maar een enkele ervaring op de vluchten en het was direct onze 6e duif. Het betreft hier een volle broer/zus van onze beste jonge duif dit jaar de

09-970 die o.a. 1e As-duif  jong van het rayon ca. 170 leden  en ook was deze jonge doffer van het rayon ca. 170 leden  de 4e  As-duif Natour met o.a. totaal 12/12  prijs. Zijn vroegste prijzen dit jaar zijn oa. 4e prijs vanaf Gennep van 2.191 duiven en de 43e prijs vanaf Lommel tegen 12.969 duiven.  Vanaf Gennep had de 09-970 met gemak ook de 1e prijs kunnen hebben maar hij lande boven op het hok en de ander 3 die iets later kwamen  landen direct op de klep. We waren die vlucht toen 1 t/m 9 tegen die 2.191 duiven in het rayon.

 

Goed bloed verloochent zich niet".  De vader van de 09-970  en die laatje waarover net geschreven is een volle broer van de 1e Nationale dagfondduif van WHZB

en de moeder de “Donkere 18 duivin”is een kleinkind Bodde doffer die een  zoon is van de 1e Nationale As-duif WHZB.  

 

Nog 1 week en daarna gaan we selecteren. We spelen de laten nog 1 keer zoals het er nu uitziet en dan hebben die 7 vluchten gehad en dat moet genoeg zijn. Van de weduwnaars  gaan een 2 tal vliegduiven duiven rechtstreeks naar het kweekhok want die hebben hun sporen wel verdient. Dit zijn. 2 kleinkinderen van de Tolhuis 09 waarvan de “Taaie 48” o.a. dit jaar in het rayon 18/17 prijs vloog en in de vereniging 18/18. Het is een zoon van de Evelina x “444” . De “444” is ook al moeder van de 07-613 die o.a. al 2x de 6e Nationaal NPO  heeft gevlogen  op de dagfondvluchten en dit jaar nog de 12e prijs tegen ca. 12.000 duiven. Ook is zij de grootmoeder van de 5e Nationaal Chateauroux ca. 750 km  dit jaar bij Dennis Kroes te Zwartemeer.   Ook een zoon van de “Prima Donna” gaat naar het kweekhok en die doffer heeft op het vlieghok al een zoon gegeven die de 1e prijs won van. Ca. 16.000 duiven in 2006. Deze doffer die dat won was een inteelt product nl. vader is een kleinkind Tolhuis 09  en de moeder een  dochter van de Tolhuis 09. Dus deze doffer het zijn kweek kwaliteiten al laten zien en nu maar kijken of hij met meer dan 2 eieren per jaar voor nog meer van dat soort duiven kan zorgen.  Ze krijgen nu de volle kansen. 

 

26 september 2009

 

De uitslagen zijn binnen van het gehele jaar o.a. van onze vereniging en van het rayon.

 

Dit zijn de resultaten over het gehele jaar in onze vereniging ca. 25 leden:

 

 Eindstand Vitesse

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                          

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 H.T. Deuring           5787.1            1 C. Drenth              5617.1

  2 Koning & Boekelo       5786.7            2 Koning & Boekelo       5489.1

  3 C. Drenth              5767.3            3 H.T. Deuring           5463.9

  4 R. Wind                5562.0            4 Ronnie van Dam         5021.4

  5 H. de Vrieze           5508.9            5 Henk Lubben            4621.0

 

 

                Vitesse Duifkampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 C. Drenth            4-1393734   6   5541.2

    2 C. Drenth            6-1588637   6   5452.6

    3 C. Drenth            7-1198889   6   5452.1

    4 H.T. Deuring         8-2038617   6   5443.2

    5 Henk Lubben          5-1847375   6   5439.4

 

         Eindstand Midfond

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                           

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo       5921.4            1 H.T. Deuring           5742.8

  2 H.T. Deuring           5833.4            2 Henk Lubben            5669.8

  3 C. Drenth              5821.9            3 Ronnie van Dam         5640.5

  4 Henk Lubben            5720.2            4 Koning & Boekelo       5628.4

  5 H. de Vrieze           5714.4            5 H. de Vrieze           4702.2

 

 

                Midfond Duifkampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Koning & Boekelo     7-1198706   6   5695.4

    2 H.T. Deuring         7-4734173   6   5670.0

    3 C. Drenth            8-2031602   6   5625.2

    4 Koning & Boekelo     7-1198668   6   5594.6

    5 H.T. Deuring         8-1958449   6   5455.4

        

 Eindstand Fond

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                           

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo       4978.8            1 Koning & Boekelo       4844.0

  2 H.T. Deuring           4824.8            2 H.T. Deuring           4698.4

  3 D. Kuntkes             4691.9            3 D. Kuntkes             3739.1

  4 Ruud Scholtens         4609.9            4 Ruud Scholtens         3608.9

  5 R. Wind                4504.1            5 Ronnie van Dam         2701.8

 

 

 

                 Fond Duifkampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Koning & Boekelo     7-1198730   5   4844.6

    2 Koning & Boekelo     7-4734295   5   4839.6

    3 Koning & Boekelo     7-4734258   5   4760.9

    4 Koning & Boekelo     5-4707248   5   4636.2

    5 Koning & Boekelo     7-1198688   5   4634.7

     

 

  Eindstand Jong

 

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                          

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo       6634.7            1 Koning & Boekelo       5781.2

  2 H.T. Deuring           6599.8            2 C. Drenth              4651.1

  3 G.Doddema              6258.2            3 H.T. Deuring           4341.6

  4 C. Drenth              6164.3            4 D.D. Dolle             4040.4

  5 D.D. Dolle             6006.2            5 G.Doddema              3086.6

       

 

                 Jong Duifkampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Koning & Boekelo     9-1664970   7   5849.5

    2 H.T. Deuring         9-4771886   7   5382.5

    3 H.T. Deuring         9-4771887   7   5218.9

    4 Koning & Boekelo     9-1191357   6   5152.8

    5 Koning & Boekelo     9-1664967   6   5030.3

 

        Eindstand Natour

 

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                          

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo       4816.5            1 Koning & Boekelo       4593.9

  2 Jan Lubben             4708.2            2 Jan Lubben             4565.0

  3 H.T. Deuring           4666.0            3 D. Kuntkes             3642.7

  4 L.A.Grofsmid           4480.5            4 H.T. Deuring           3580.1

  5 Ronnie van Dam         4416.6            5 L.A.Grofsmid           3454.3

 

                        Natour Duifkampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Koning & Boekelo     9-1191357   5   4715.5

    2 Koning & Boekelo     7-1198669   5   4631.9

    3 Koning & Boekelo     9-1664963   5   4622.7

    4 Koning & Boekelo     9-1664970   5   4615.1

    5 Koning & Boekelo     7-4734258   5   4574.8

 

   

   Eindstand generaal kort

 

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                          

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo      18342.8            1 Koning & Boekelo      16898.7

  2 H.T. Deuring          18220.3            2 H.T. Deuring          15548.3

  3 C. Drenth             17753.5            3 C. Drenth             14038.2

  4 D.D. Dolle            16329.0            4 Henk Lubben           11842.9

  5 R. Wind               15969.4            5 Ruud Scholtens        11031.6

  6 Ruud Scholtens        15558.2            6 Ronnie van Dam        10661.9

  7 H. de Vrieze          14541.4            7 R. Wind               10087.3

  8 Henk Lubben           14535.2            8 H. de Vrieze           9983.6

 

     

                 asDuif kort kampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Henk Lubben          5-1847375  11  10105.5

    2 C. Drenth            4-1393733  11  10015.9

    3 H.T. Deuring         7-4734173  11   9992.6

    4 Koning & Boekelo     7-1198706  11   9986.1

    5 C. Drenth            8-2031602  11   9819.5

 

          Eindstand Generaal lang

 

    Kampioenschap Onaangewezen                 Kampioenschap Aangewezen  

                                          

 PC Naam                   Totpnt           PC Naam                   Totpnt

                                          

  1 Koning & Boekelo      19423.1            1 Koning & Boekelo      17954.1

  2 H.T. Deuring          19128.9            2 H.T. Deuring          16419.8

  3 Ruud Scholtens        17447.7            3 Ruud Scholtens        11938.0

  4 R. Wind               16642.5            4 C. Drenth             11178.3

  5 D. Kuntkes            16266.4            5 R. Wind                9907.9

  6 Jan Lubben            15297.3            6 Ronnie van Dam         9626.0

  7 Henk Lubben           15127.7            7 Henk Lubben            8875.7

  8 C. Drenth             13863.8            8 D.D. Dolle             8061.9

 DE TROUWE DUIF       NIEUW BUINEN       

 

                AsDuif lang kampioenschap  

 

  Plc Naam                 Ringnr     Pr   Punten

 

    1 Koning & Boekelo     7-4734295  13  12137.6

    2 Koning & Boekelo     5-4707248  13  11944.5

    3 Koning & Boekelo     7-1198730  12  11241.6

    4 Koning & Boekelo     7-1198688  12  11155.0

    5 Koning & Boekelo     7-4734258  12  11032.3

   

 

En dit zijn de eindstanden van het Rayon ca. 170 leden  betreffende Natour en As-duiven over alle vluchten.

 

AFDELING 10 RAYON 6 NATOER

LIDNR. NAAM --ONAANGEWEZEN--- LIDNR. NAAM --AANGEWEZEN---

 

03109212 Koning&Boekelo 1- 4885.2        B. Bouwknegt                        1- 2381.1

03100817 Jan Lubben Jr.       2- 4679.4        Jan Lubben Jr.            2- 2071.9

03170456 C. Santing                         3- 4610.8        Koning&Boekelo       3- 2033.6

03530012 B. Bouwknegt       4- 4533.4        H. Mensinga & Zn.    4- 1913.9

03100396 H.T. Deuring         5- 4498.0        P. Groenhof                5- 1833.1

03170341 K. Kuipers             6- 4485.2        H en B Cazemier        6- 1828.3

03539011 H & A Uiterwijk   7- 4373.9        C. Santing                  7- 1797.4

03539039 H en B Cazemier   8- 4332.3        K. Kuipers                  8- 1744.8

03010308 S.K. Rozenveld     9- 4302.4        F. Eiten                       9- 1720.8

03170537 G. Kamps              10- 4198.4       D. Kuntkes                10- 1520.9

 

AFDELING 10 RAYON 6 NATOER

NR NAAM PLAATS RINGNR                  PRYZEN        PUNTEN

 

1 B. Bouwknegt Schoonoord                        71225339       5          4678.2

2 Koning&Boekelo stadskanaal        91191357        5          4665.9

3 Koning&Boekelo stadskanaal        91664963        5          4284.8

4 Koning&Boekelo stadskanaal        91664970        5          4238.8

5 S.K. Rozenveld Gieten                   74733146        5          4125.1

6 Koning&Boekelo stadskanaal        64718391        5          4069.9

7 Koning&Boekelo stadskanaal        71198669        5          4018.0

8 B. Bouwknegt Schoonoord                        31750638        5          3997.3

9 Koning&Boekelo stadskanaal        91664945        5          3991.2

10 H & A Uiterwijk Schoonoord      91690349        5          3935.8

 

AFDELING 10 RAYON 6 VITESSE+MIDFOND+5 DAGFOND+NATOER

NR NAAM PLAATS RINGNR                  PRYZEN        PUNTEN

 

1 Koning&Boekelo stadskanaal 71198688   14                    11567.5

2 Koning&Boekelo stadskanaal 74734258   14                    10896.5

3 E. Koster Nieuw annerveen 71192176      13                    10847.3

4 Koning&Boekelo stadskanaal 74734298   15                    10750.8

5 Koning&Boekelo stadskanaal 61588480   15                    10380.4

6 Koning&Boekelo stadskanaal 54707248   17                    10370.0

7 Koning&Boekelo stadskanaal 74734295   15                    10249.5

8 G. Kamps Nieuw Buinen 82045014          15                    10237.4

9 B. Bouwknegt Schoonoord 71225339       13                    10076.2

10 Koning&Boekelo stadskanaal 71198730             14                    9907.5

 

21 september 2009

 

Afgelopen weekend hebben wij de laatste vlucht gevlogen vanaf Strombeek 292 km. Voor de laatjes was het een behoorlijke opgave maar toch kwamen ze goed. Ik begon met de 2e van het rayon tegen ca. 1.500 duiven en dat was in de afdeling goed voor de 30e tegen ca. 10.000 duiven.  De “Taaie 48” van het jaar 2005  zoon van de  “Drie 444” een dochter van de Tolhuis 09 draaide deze week zijn 17e prijs van dit jaar. Een prachtige afsluiting van deze doffer met totaal vloog deze doffer in 5 jaar tijd 64 prijzen bijeen. Een topdoffer die nu naar het kweekhok gaat.

 

We zijn met voorsprong kampioen geworden van het rayon op de natour. Ook in de afdeling zullen wij in de top zijn vertegenwoordigd.  Er wordt mij gevraag wat doe je met de duiven dat ze zo goed vliegen. Nu eigenlijk heel simpel. Ik laat ze een uur verplicht trainen in de morgen en daarna mogen de duiven pas weer naar binnen als het 12:00 is en dan doe ik de kleppen voor de rest van de dag gewoon open. Dus open hok en dat vinden de duiven geweldig en dat brengt ze voor een week of 4 in een top conditie. Langer wil dat niet dat zie je ook in de teruggang bij de 4e en 5e vlucht in de aantal kopduiven. Leuk en ontspannen voor de liefhebber en voor de duiven. 

 

13 september  2009

 

Na een paar weken geen update daar gaat hij weer.

 

Ik heb vandaag het stamboomprogramma geüpdate en daar was ook een module van WHZB. Ik heb direct even gekeken naar mijn puntentotaal beste liefhebber en daarover ben ik niet ontevreden.  Ik heb een puntentotaal van 10709 en dat zou in 2007 goed zijn voor de 8e beste liefhebber van Nederland. Nu maar afwachten hoe het dit jaar uitpakt.

 

De jonge duiven seizoen is met succes afgesloten. Niet dat onze gemiddelde hoog lag maar wel hadden we iedere vlucht vroege duiven. Dit heeft geresulteerd in de 1e kampioenschap van rayon 6 en ook hadden we de 1e duifkampioen. Ook waren we van de gehele afdeling de 3e beste jonge duiven hok. De duifkampioen is een jong uit onze “Schone Donkere Dame” . Zij is een volle zus van de “01 van Heinrich” en de “Vale 17” alle twee topkwekers bij ons op het hok. De Schone donkere dame was ook al eens moeder van een doffer die als jaarling al 19x prijs vloog van de 19x zetten. De laatste jaren gebruikten wij deze duivin op nieuwe aanwinsten, dus vreemde bloedlijnen die wij wilden uitproberen maar dat was geen succes. Nu weer terug gekoppeld aan een bewezen doffer geeft ze op haar 9 jarige leeftijd direct  weer goed materiaal. Ik heb tot nu toe nog twee jonge duiven die 10 zijn gezet en ook 10x prijs hebben en daaronder is ook de duifkampioen 09-70 bij.

 

Wij hebben zoals wij dat ook de ander jaren doen de oude duiven weer ingezet om een paar korte vluchten mee te laten draaien. Wij vinden dit heel belangrijk om de ouden weer te laten wennen om van de lage midfondvluchten en dagfondvluchten weer het gevoel te krijgen dat zij bij de lossing snel weer terug kunnen zijn. Dit geeft mij het gevoel dat de snelheid op de korte vluchten toch weer beter terug komt. Ik heb ook een aantal jaren dat niet gedaan en het viel mij op dat de duiven die het vorige jaar een zwaar dagfond programma hebben gehad de eerste 3 vluchten niet of een late prijs vlogen.

 

Over alle vluchten zijn wij Keizer generaal geworden in onze samenspel van ca. 170 leden. We zijn het al vaker geweest maar omdat wij dit jaar totaal geen voorbereiding hadden en de verzorging dit jaar minimaal was vind ik dit de beste prestatie van de laatste jaren. Leuk duivensport (weinig werk van de duiven en toch weer kampioen.)

 

Leuke weergaven van hoe de asduiven overzicht er nu uitziet.

 

AFDELING 10 RAYON 6 VITESSE+MIDFOND+5 DAGFOND+NATOER

NR NAAM PLAATS RINGNR PRYZEN PUNTEN

 

1 E. Koster Nieuw annerveen 71192176 13 10847.3

2 Koning&Boekelo stadskanaal 71198688 13 10785.5 Zoon prima Donna (dochter Tolhuis 09)

3 Koning&Boekelo stadskanaal 74734258 13 10194.2 Zoon Kleine Max (Kleinkind Tolhuis 09)

4 Koning&Boekelo stadskanaal 71198730 14 9907.5  zoon Surprise Pair (Vervuurt lijn)

5 Koning&Boekelo stadskanaal 74734295 14 9303.4  zoon kleinkind Bodde doffer

6 Koning&Boekelo stadskanaal 61588480 13 9175.4  zoon achterkleinkind Bodde doffer

7 Koning&Boekelo stadskanaal 74734298 13 9109.5  zoon kleinkind (Tolhuis 09)

8 Koning&Boekelo stadskanaal 54707248 15 9058.2  Zoon Kleinkind (Tolhuis 09)

 

De tussenstand na 3 natour vluchten ziet er al weer zo uit.

 

 

AFDELING 10 RAYON 6 NATOER

NR NAAM PLAATS RINGNR PRYZEN PUNTEN

 

1 Koning&Boekelo stadskanaal 74734258 3 2913.5 Zoon Kleine Max (Kleinkind Tolhuis 09)

2 Koning&Boekelo stadskanaal 71198669 3 2872.5 zoon “01 van Heinrich” Kleinkind Bodde doffer

3 H. Mensinga & Zn.          91670641 3 2858.6

4 Koning&Boekelo stadskanaal 91664963 3 2821.2 dochter Melanda (dochter Tolhuis 09)

5 Koning&Boekelo stadskanaal 91191357 3 2725.5 Willem de Bruijn duif (Heremans Ceusers x eigen oude soort.

6 H.T. Deuring Gasselrnyveen 94771895 3 2712.2

7 B. Bouwknegt Schoonoord    71225339 3 2687.3

8 Koning&Boekelo stadskanaal 51927312 3 2607.0 zoon Prima Donna (dochter Tolhuis 09)

9 K. Kuipers Exloo           74734982 3 2601.2

10 B. Bouwknegt Schoonoord   82066230 3 2581.5

 

We staan ook weer 1e onaangewezen van het gehele rayon.

 

Ik heb nog weer een overzicht gemaakt van mijn gemiddelde over het seizoen tot en met nu en dat was een behoorlijke klus. Om die reden laat ik de verenigingsgemiddelde weg.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           34/19 prijs 55.88%               34/16 prijs 47.00%              

Week 5           14/06 prijs 42.86%               14/05 prijs 35.71%   

Week 5 fond  20/14 prijs 70.00%               20/ 12prijs 60.00%   

Week 6           29/15 prijs 51.72%               29/ 12prijs 41.38%

Week 7           20/15 prijs 75.00%               20/ 14prijs 70.00%

Week 7 fond  10/08 prijs 80.00%               10/ 8  prijs 80.00%

Week 8           30/21 prijs 70.00%               30/20 prijs 66.00%

08-06                                                                                                                           10/8 prijs  80%

15-06                                                                                                                           20/12 prijs 60%

20-06                                                                                                                           10/6 prijs 60%

27-06                                                                                                                           18/12 prijs 66%

04-07.1.1.1.1                              10/6 prijs 60%

04-07                                                                                                                           25-10 prijs 40%

11-07                                                                                                                           30-20 prijs 66%

18-07                                                                                                                           30/19 prijs 63%

25-07                                                                                                                           30/14 prijs 46%

01-08                                                                                                                           30-15 prijs 50%

08-08.1.1                                                                21-09 prijs 43%

15-08                                                             58/41 prijs 60%

22-08                                                             40/32 prijs 71%         1 t/m 9 van het gehele rayon met ca. 2.200 duiven in concours.

29-08                                                             40/32 prijs 80%

05-09                                                             40-35 prijs 88%

12-09 Vereniging 40 mee 34 prijs                                 85%

Gisteren met een noordoosten wind

1e prijs tegen ca. 1.800 duiven en de

2e prijs van ca. 12.000 duiven met een no wind.

Met een zoon van de Triple x Pooltje (Dochter Tolhuis 09)

 

Onze gemiddelde prijspersentage over het gehele jaar zit afgerond in het rayon op 62% prijs van alle gespeelde vluchten 1/4.

 

 

12 juli 2009

 

Vanuit mijn vakantieadres in Zwitserland nog even een update van onze nieuwsrubriek.

 

Vanaf vlucht 1 met de jonge duiven ben ik op vakantie gegaan en doet Johan de complete verzorging. Ik hou alles vanuit mijn vakantieadres goed bij en ik heb bijna iedere dag wel contact met Johan zodat alles loopt en kunnen we even bijpraten of er bijgestruurd moet worden of niet en dat hoefde deze week niet. De jongen vliegen volgens Johan voortreffelijk en dat is ook wel te zien aan de laatste uitslag. De eerste vlucht ging voor ons doen ook al prima en dat is meestal voor ons de slechtste vlucht die er bij is. Je kan dan ook direct zien welke liefhebbers van het africhten werk hebben gemaakt. Je moet het maar zo zien , loon na arbeid en daar heb ik geen problemen mee want wij hadden de jongen zelf ook al in mei kunnen gaan africhten maar dat doen we gewoon niet. Het blijkt vaak dat het effect van veel africhten al bij de 3e vlucht nagenoeg is verdwenen en dan beginnen de fraaie vluchten pas echt.

 

We proberen net als de andere jaren op de NPO vluchten met de jonge duiven te pieken. We werken er langzaam naar toe en we liggen meer dan andere jaren op schema. De laatste 5 jaren dat we met de jonge duivenvluchten mee hebben gevlogen waren we in het rayon altijd kampioen en als je dan een jaar niet hebt meegevlogen met de jongen moet je het maar weer eens bewijzen dat het nog kan.

 

De eerste vlucht met de jonge duiven hebben we 25 gezet en er vlogen 9 van prijs. Onze eerste duif was ook onze eerst getekende  en dat is een dochter van de ¨01 van Heinrich¨ en uit deze doffer halen we de laatste 3 jaar al 6 1e prijswinnaars waaronder dit jaar al weer 2 verschillende 1e prijzen van 2 verschillende duiven uit de ¨01 van Heinrich¨. Deze doffer is een direct broer van de ¨Vale 17¨ die onder ander ook al grootvader is van de 4e Nationale dagfondduif WHZB 2006.

 

Deze week heb ik bij compuclub de resultaten gezien. Tijdens de vlucht was er al een live verslag van Johan middels de mobieltjes en zo kon ik toch nog een beetje mee genieten. Onze eerste jonge duif was de zus van die van vorige week, dus wederom dochter ¨01 van Heinrich¨. Onze 2e duif was een zoon van de ¨Triple¨ x ¨Pooltje¨ die duivin (Dochter uit de Tolhuis 09) heb ik deze winter terug gekocht uit Polen gezien deze duivin in 4 jaar tijd 1 hok compeet met haar nakomelingen aan de Poolse top heeft gebracht en met name op de langere vluchten.

 

Onze 3e duif is er een waarvan we hoge verwachtingen hebben. Een zoon van de ¨Oude 90¨ x dochter Tolhuis 09 . Deze doffer liet ons in de aftrainingen al hele fraaie prestaties zien en hij laat het ook nu in de competitie zien.

 

We staan nu in het rayon zoals ik het van mijn vakantieadres kan zien 2e onaangewezen van het rayon en keizer generaal ook 2e. Op de dagfond zijn van weer 1e geworden van het rayon en we hebben met de oude duiven o.a. 2e 4e en 6e As-duif en dan te bedenken dat onze duiven moeten concureren tegen duiven die 1x per 14 dagen ca. 300 km minder hoeven te vliegen. Ik zelf vind het een hele rare vergelijking gezien onze duiven per jaar 1500 km meer moeten vliegen en dat maakt wat uit op de vluchten tussen de dagfond in. Ik ben benieuwd of er in het bestuur van een rayon of afdeling nog een duivenmelker zit die dit begrijpt. Op deze manier is het natuurlijk logisch dat de duiven die alleen op de vitesse midfond worden gespeeld met voorsprong as-duif worden.   Als het niet verandert kun je beter direct de duiven die op de dagfond worden gespeelt uitsluiten van de as-duiven wat eigenlijk op deze manier al is gebeurd.

 

Wat betreft onze AS-DUIVEN

 

Onze eerste as-duif is de ¨Vale 95¨ met 13/13 met o.a. dit jaar de 6e nationaal NPO Ablis ca. 630 km. ,

 

Hij is gekweekt uit een vale duivin met als vader een halfbroer van de Tolhuis 09 met de Moa duivin van Drenthen Bruinsma. Uit de vale duivin heb ik al meerdere goeden gekweekt en ook de nakweek doet het voortreffelijk en dit jaar zit deze duivin voor het eerst op het kweekhok gekoppeld aan de “Donkere 10” met o.a. 3 1e prijzen op de dagfond waar ze dit jaar ook al weer 2 prachtige doffers heeft gegeven. De vader van de Vale 95 is een volle broer van de Orleans duivin en de Sokke poot o.a. de moeder van de Triple en nog rechtstreeks gehaald bij Ton van Wijnhoven.

 

Onze tweede as-duif is de 07-688 13/10 met veel vroege prijzen en die inmiddels dit jaar al 3x de 1e prijs speelt. Totaal speelt hij nu 4x de 1e prijs. Hij had al eens de 1e prijs tegen ca. 11.000 duiven als jaarling.  De 07-688 is zoals wij al eerder schreven een zoon van de ¨Prima Donna¨ die een dochter is van de  ¨Tolhuis 09¨ De ¨Prima Donna¨ kweekte in haar kweekcarrière al 5 verschillende duiven die een eerste prijs winnen van de gehele Afdeling.

 

Onze 3e As-duif is en 07-730 een rechtstreekse zoon van de ¨Surprise Pair¨  13/12 met o.a. de 3e NPO Blois ca. 720 km. 

 

Ook zijn we dit jaar afsluitend 4e NPO dagfond  kampioen geworden van de gehele afdeling

 

In onze vereniging hebben we de volgende As-duiven 1, 2, 3,4, 5,6 7,8 9, en ik geloof ook nr. 10

 

Nu eerst nog even genieten van het goede weer hier en dan weer terug na onze eigen regenland en kan ik nog 1 week thuis vakantie houden voordat ik weer aan het werk mag.

 

28 juni 2009

 

4 weken even geen nieuws maar daar gaan we weer.

 

Gezien wij hebben gezien dat de bezoekersaantal op onze site  per maand oplopen blijven wij natuurlijk U op de hoogte houden van het gebeuren rond onze duivenhobby.  De bezoekersaantal komen al weer in de richting van het jaar 2008 en dat stemt ons tevreden en dan is het ook de moeite waard.

 

We hebben een aantal zeer goede vliegweken achter de rug en dat natuurlijk op de vluchten boven de 500 km.  met o.a. de

3e Nationaal NPO Blois noord.  Dit met een zoon uit de Surprise Pair en alweer een zomerjong van 2007. Zijn broer vloog vorige jaar nog 2x de 1e prijs en zijn 2 zussen vlogen o.a. in 2005 nog de 1e van 16.000 duiven en de 3e van 15.864 duiven. 

Ook staan we weer na 4 NPO vluchten als 3e kampioen vermeld en we moeten nog 1 vlucht voor deze competitie. Ook staan we van de gehele afdeling als 3e dagfond kampioen vermeld Onaangewezen. In onze rayon staan we inmiddels al weer weken als 1e geklasseerd en we hebben ook 3 duiven bij de 1e 10 dagfond duiven staan waarvan de beste plaats 1 van het rayon bezet en dat ik goed voor plaats 3 van de gehele afdeling.

 

Ook met de tussenstand As-duiven lijkt het goed want als je met duiven die op de dagfond en op de midfond gespeeld worden geklasseerd wordt tussen de vitesse midfond duiven mag je zeker niet klagen. Mijn duiven moet per 14 dagen 300 km meer afleggen en dan nog tussen de snelle jongens. We staan 3e  , 8e en 10e As-duif Rayon 6 en met nog 2 vluchten te gaan ziet het er zeer goed voor ons uit.

 

Als met al voor ons verbazing gezien de voorbereiding van deze winter.

 

Wat ons de laatste 2 jaren zeer goed bevalt is het niet meer lappen in de midweek. Voorheen maakten wij daar veel werk van en trainden wij de duiven 2 keer per week op ca. 40 km. maar nu wij daar mee zijn gestopt blijkt dat het geen verschil maakt op de dagfond vluchten en daar ben ik zeer blij over want ik was het rijden meer dan zat. Weinig werk van de duiven en een boel meer plezier.

 

Nu de doffers nog 1 week op gang houden en daarna kunnen ze al weer op rust.

 

Ons jongen hebben wij inmiddels 7 keer opgeleerd en wij zijn er tot dus ver van de 58 10 kwijt. Een viertal zijn opgegeven en wij hebben die weer opgehaald en 4 heb ik eigenhandig verwijdert gezien ik ze totaal niet geschikt vond.

 

Ik heb tussen de jongen een aantal zitten die ik hoog acht en daarvan zitten er ook 3 van
Willem de Bruijn erbij. De duiven van Willem zijn iets groter als die van mij maar ze hebben van kleinere vleugels en dat wijst op snelheid waar ik ze ook voor aangeschaft heb. Ik ben zeer nieuwsgierig wat die jongen gaan doen. Ik heb er nog 10 van Willem. 

 

Vandaag heb ik de jonge naar Beilen gehad en dat ging niet best. Ik liet ze om 08:00 los en ze deden er 2 uur over maar ze zijn allemaal weer terug gekomen.  We brengen ze nog voor de eerste concours een paar keer weg en daarna moeten ze het maar weten waar het hok staat. Ik probeer om met 40 aan de start te komen en als er meer overblijven zorg ik wel dat het er 40 worden.

 

Ook heb ik weer een aantal laten voor de natour waar ik altijd veel succes mee heb. Er zitten ongeveer 20 en allemaal zoals wij dat kunnen beoordelen doffers want daar gaat het ons om. De jongen zitten in een ren op roosters en gaan er in de avond uren uit om te trainen en als er weer op het kweekhok een doffertje klaar is pas ik die er nog bij tot ze niet meer meekunnen op de normale natour vluchten.

 

Onze gemiddelden houden jullie van mij te goed.  De duiven hebben gisteren op Boxtel bv. Geweldig gevlogen voor een vitesse vlucht. nl. 18 duiven gezet en 14 in de prijzen en dat is toch weer 80% prijs.  Van de voorgaande weken weet ik dat het de laatste weken ongeveer in de vereniging ronde 70% prijs is en in het rayon gemiddeld 65% prijs.

 

2 juni 2009

 

Afgelopen week hebben wij de jongen voor het eerst kennis laten maken met de mand. Niet omdat wij vinden dat het nu al moet maar  omdat wij behoorlijk wat luis op de duiven hebben aangetroffen en daar worden de duiven nooit beter van. Zo vangen we twee vliegen in 1 klap.  Na twee uur in de mand te hebben gezeten hebben we ze op 1 km. afstand los gelaten en dat ging zonder problemen. Je ziet de jongen direct anders worden na de behandeling als ze behoorlijk last hebben van luis.

 

Een leuk telefoontje kreeg ik uit Zomeren (Limburg) daar vliegt een doffer inmiddels 3 eerste prijzen van hun rayon. Hij is een  koppeling van Dochter Melanda (dochter Tolhuis 09) x zoon  Drakus 4e beste dagfondduif WHZB (kleinkind Tolhuis 09). Opvallend is dat zijn zusje al 3e duifkampioen op het dagfond was van hun fondclub.

 

De oude duiven zijn naar Pommeroeul geweest ca. 358 km met een behoorlijk NO wind. De duiven konden zelfs geen 1200 mpm halen en dat is voor onze duiven natuurlijk genieten. We begonnen dan ook met de 1e prijs in de vereniging met 15 minuten los op de tweede liefhebber. We vliegen de laatste weken meestal ca. 10 minuten los in de vereniging. Ook hadden we plaats 1, 2, 3, 9, 12,13,14,15, 16 enz. we hadden er 10 bij de eerste 16 en in onze rayon begonnen we ook met de 1e prijs tegen ca. 1.600 duiven mee in concours waarvan wij 9 bij de eerste 100 hebben geplaatst.

Van de gehele afdeling waren we 12e  tegen ca. 14.000 duiven .  

In totaal 30 mee en 21 prijzen maar dat had er 22 moeten zijn want 1 doffer ging na thuiskomst boven op het dak zitten en toen ik hem naar binnen wilde halen vloog hij op een schoorsteen om daar ca. 1 uur te zitten voor hij naar binnen ging. Slecht voor mijn gemiddelde.

 

Onze eerste duif was weer eens de 07-688 die inmiddels dit jaar al 3x de 1e prijs speelt. Totaal speelt hij nu 4x de 1e prijs. Hij had al eens de 1e prijs tegen ca. 11.000 duiven als jaarling. 

De 07-688 is zoals wij al eerder schreven een zoon van de Prima Donna die in haar kweekcarrière al 5 eersten heeft gekweekt.

Deze doffer gaat nog het gehele jaar mee en de kans is groot dat hij misschien nog voor een paar leuke prestaties gaat zorgen.

 

Hier weer het overzicht.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           34/19 prijs 55.88%               34/16 prijs 47.00%              

Week 5           14/06 prijs 42.86%               14/05 prijs 35.71%   

Week 5 fond  20/14 prijs 70.00%               20/ 12prijs 60.00%   

Week 6           29/15 prijs 51.72%               29/ 12prijs 41.38%

Week 7           20/15 prijs 75.00%               20/ 14prijs 70.00%

Week 7 fond  10/08 prijs 80.00%               10/ 8  prijs 80.00%

Week 8           30/21 prijs 70.00%               30/?   prijs

 

 

Gemiddelde over 8 weken afgerond 68% prijs in de vereniging

Gemiddelde over 8 weken afgerond 59% prijs in het rayon/samenspel

 

24 mei 2009

 

Dit weekend gevlogen een 2 tal vluchten waaronder een NPO dagfondvlucht van 612 km.  10 duiven gezet.

Kijkend naar de windrichting kreeg je steeds in Frankrijk te horen van ZO. In Belgie was het verschillend met name ZO maar soms ook O of NO ook in Nederland was het dan NO dan weer ZW en vandaar dat het berekenen van de snelheid meer gokken werd dan werkelijk ergens op gebaseerd. Toen heb ik mijn duivenvriend in Someren maar gebeld want die vlogen de eerste dagfond vlucht en die kon mij vertellen dat de meeste vroege duiven rond de 1250 mpm uitkwamen en van daaruit zijn wij rustig gaan zitten wachten.

 

Om 15.46 kwam uit de goede hoek onze eerste duif de vale 95 en met een metersnelheid van 1197 wisten we direct dat het niet slecht kon zijn. Het resulteerde na het afslaan met de 6e Nationaal NPO Ablis noord. En natuurlijk was het de 1, 2, en 3e plaats in de vereniging. In het rayon hadden we plaats 3 maar die twee duiven voor mij waren ook nationaal 2 en 4 dus steen vroege duiven in onze rayon.

 

Onze eerste duif  is een vale gekweekt uit een vale duivin met als vader een halfbroer van de Tolhuis 09 met de Moa duivin van Drenthen Bruinsma. Uit de vale duivin heb ik al meerdere goeden gekweekt en ook de nakweek doet het voortreffelijk en dit jaar zit deze duivin voor het eerst op het kweekhok gekoppeld aan de “Donkere 10” met o.a. 3 1e prijzen op de dagfond waar ze dit jaar ook al weer 2 prachtige doffers heeft gegeven. De vader van de Vale 95 is een volle broer van de Orleans duivin en de Sokke poot o.a. de moeder van de Triple en nog rechtstreeks gehaald bij Ton van Wijnhoven.

 

Op de Vitesse ging het ook goed we hadden voorop onze 08-199 Achmed en daarna een zoon van de 5e nationale dagfondduif van 2007.

 

De eerste duif zat zo hoog dat wij werkelijk dachten van komt die vandaag nog naar beneden en dat kosten onze eerste duif ook zijn eerste geklokte plaats want Achmed kwam laag aan en direct op de klep. Achmed is het resultaat van een samenkweek met Achmed Kramer uit Duitsland met een zuster van de  Vale 87 die o.a. vader is van de Drakus 4e Nationale beste dagfondduif WHZB 2006. 

 

In de in de vereniging hadden we plaats 4,5, 8, 20, 24, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 39, 42, 46, 78. dus 15 van de 20 gezette duiven.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           34/19 prijs 55.88%               34/16 prijs 47.00%              

Week 5           14/06 prijs 42.86%               14/05 prijs 35.71%   

Week 5 fond  20/14 prijs 70.00%               20/ 12prijs 60.00%   

Week 6           29/15 prijs 51,72%               29/ 12prijs 41.38%

Week 7           20/15 prijs 75,00%               20/ ?  prijs ?   %

Week 7 fond  10/08 prijs 80,00%               10/ ?  prijs ?   %

 

18 mei 2009

 

Afgelopen weekend de 5e vitesse vlucht gevlogen vanaf Duffel 269 km met een harde zuiden wind. De duiven zijn als een raket naar huis gedreven met die zuiden wind en je zag grote verschillen in metersnelheden. Wij hadden 1 duif op 1703 mpm maar de 1e van de afdeling had 1964 mpm. Opvallend is dat met een zuidwestenwind de duiven niet aan de oostkant van onze afdeling vroeg vielen. De gehele westkant had vroege duiven. Het kan ook zijn dat de bovenstroom zuid oost waaide.

 

Wij begonnen in de vereniging met de 1e plaats in het rayon was het de 19e plaats tegen 1.600 duiven. Onze eerste duif was een duif die wij nog nooit als eerste hebben gedraaid en hij is al van 2006 dus hij heeft al heel wat kansen gehad. Wel heeft deze doffer dit jaar nog niet gemist en heeft 7x prijs van de 7x zetten incl. de fondvlucht. We hadden onze aangewezen duif ook weer de 07-298 zoon Triple x Melanda. We hebben in de vereniging nog 4 duiven die van de 7x zetten ook 7x prijs hebben gevlogen en dat zijn in de volgorde van meest bijeengevlogen punten de volgende duiven.

06-480 zoon Ongeringde

07-730 zoon Surprise Pair.

05-248 zoon “444” dochter Tolhuis 09

07-258 zoon “Kleine Max”

Meeste kopprijzen nl. 2x een 1e prijs dit jaar is de 07-688 zoon “Prima Donna”

 

Onze jongen beginnen steeds beter te vliegen en je kunt merken dat een aantal door het verduisteren hun verenpak bijna compleet hebben vernieuwd zodat er energie overblijft om in vorm te komen. We zien ook dat de duiven die nog behoorlijk aan het ruien zijn nog niet zo veel zin in vliegen hebben en zo komt het dat na 10 minuten vliegen er 2 koppels worden gevormd en die het meeste nog ruien gaan na een 20 tal minuten weer zitten. We hebben de verduistering dit jaar voor ons heel gemakkelijk gemaakt. We hebben 3 meter hok met zwarte plastic dicht gemaakt met een paar ventilatie mogelijkheden en daar drijf ik de jongen om 17:00 in. Ze zitten elke nacht met z’n 62 stuks op de grond en ze doen het goed. In de morgen om 08:00 laat ik ze weer in het daglicht en om ca. 08:30 krijgen ze de vrijheid op zitplaatsen en broedhokjes. Simpel en je hebt er bijna geen werk van.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           34/19 prijs 55.88%               34/16 prijs 47.00%              

Week 5           14/06 prijs 42.86%               14/05 prijs 35.71%   

Week 5 fond  20/14 prijs 70.00%               20/ 12prijs 60.00%   

Week 6           29/15 prijs 51,72%               29/ 12 prijs 41.38%

 

10 mei 2009

 

 

In het begin van de week zag ik een aantal jongen die het leven niet meer zo mooi vonden en ja hoor, colie achtige verschijnselen. Na een bezoek bij een duivenvriend Ruud Scholtens  kwam het ter sprake en hij vertelde mij dat hij pepermunt olie gaf aan de duiven als hij dacht dat de duiven colie hadden.

 

Ik ben die zelfde dag nog naar de winkel gegaan om het te halen en ik dacht verkeerd kan het nooit zijn. Behoorlijk wat van dat spul in het water en na de 3e dag zag ik geen duif meer die de colie verschijnselen vertoonden. Of het van de pepermunt olie kwam of niet. Mijn colie kuur van de dierenarts kan ik nog even in de kast laten staan. 

 

Donderdag de duiven ingekorfd voor La Ferte Jouarre met een afstand van 523 km. Het leek vooraf al dat het geen zware vlucht zou worden met een zuid zuidwesten wind en om die reden heb ik de weinig ervaren 2 jaarlingen toch maar meegedaan.

 

Mijn best vliegende jaarling is tot op dit moment de 08-939 een zoon van het “500” die in haar korte kweekleven al 3 1e prijswinnaars heeft gegeven.

 

Op de vitesse Hasselt ca. 252 km. heb ik de lammen en de  kreupelen ingekorfd. De zoon 07-609 van de Tolhuis 09 is ook weer beter en ik heb hem direct het vertrouwen gegeven om als 1e getekende mee te gaan.   

 

De fondvlucht verliep prima en je ziet ook dat de wind die bij het vertrek staat bepalend is waar de vroege duiven vallen.  De duiven zijn vertrokken met een Zuid Oosten wind en dat zie je in de uitslag ook terug. De vroege duiven vielen bijna allemaal westelijk in de afdeling en je zag voor de verandering ook eens dat de hoogste snelheden in het noorden van de afdeling vielen.

 

Ik herinner me nog de woorden van een topspeler uit het zuid gebied. “De beste duiven en liefhebbers zitten bijna allemaal in het zuiden van afdeling 10 en vandaar dat in het noorden bijna geen 1e NPO gewonnen word”. Nu zit de wind 1x gunstig voor die liefhebbers aan de westkant van de afdeling en ja hoor de 1e NPO winnaar zit in het noorden. Zullen al die vroege duiven geluk hebben gehad of zal het toch iets met de wind te maken hebben.  Proficiat met je prestatie Hr. Schaapherder.

 

Wij zelf hebben goed gepakt maar de echte vroege duif is er niet bij. We draaien met de 07-688 zoon Prima Donna op 1280 mpm.  Dat is goed voor plaats 1 in de vereniging. We hadden er 9 duiven bij de eerste 12. In het rayon hadden we ook 9 duiven bij de eerste 44 duiven en toen kwam er een klein gaatje. Het was een vlucht die heel gemakkelijk is verlopen voor de duiven en je ziet ook in de top dat de verschillen heel klein zijn en ja dan weet je dat je met snelle duiven ook in de kop kan vliegen. En die heb ik niet dus ik moet tevreden zijn omdat ik nog in de top meedoe.

 

Op Hasselt de vitessevlucht ging het ook redelijk voor wat ik heb ingekorfd . De eerste duif direct de 1e getekende en de tweede er direct bovenop. Niet vroeg maar de 1e getekende heeft nog maar 1 inkorving gehad en moet in 1 keer een sprong maken van 100 km. naar 252 km. We staan op de vitesse met de duifkampioenschap ook op de 1e plaats met de 07-254 een zoon van de zuster Kleine Max.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           34/19 prijs 55.88%               34/16 prijs 47.00%              

Week 5           14/06 prijs 42.86%               14/     prijs ?  

Week 5 fond  20/14 prijs 70.00%               20/     prijs ?  

 

03 mei 2009

Vrijdag de uitslag van vorige week Lommel gelezen en ik was snel klaar. 17 prijzen van de 33 gezette duiven in het rayon oftewel 51.5% prijs. Een dieptepunt in mijn duivenbestaan en ik moet diep in de archieven om een dergelijk slechte uitslag terug te vinden. Slikken en weer doorgaan.

 

De afgelopen week ging het met de verzorging ook niet alles zoals het hoort te zijn. De duiven zijn 2 dagen zelfs totaal niet los geweest maar toen ik ze vrijdag aan het inkorven was zag ik tot mijn tevredenheid dat ze zeker niet slechter waren dan vorige week. Zelf had ik de indruk dat de duiven helderder waren als dat ik ze dit seizoen heb gehad.  Wat de verandering weer teweeg heeft gebracht is me weer een raadsel maar geeft wel weer moed voor de aankomende NPO dagfondvlucht. Ik ben ondanks de nalatende verzorging van het afgelopen week weer vol goede moed op de eerste midfondvlucht gaan wachten van Pommeroeul ca. 359 km.

 

Na wat rekenwerk dacht ik dat de duiven zo rond de 1400 meter zouden kunnen vallen maar dat ging niet lukken. Bij ons stond de wind achter het duivenhok precies in het noorden en zelf denk ik dat het laatste stuk van het traject dat ook het geval was. Dus met die wetenschap de inschatting bijgesteld en ja hoor om 17:43 de eerste 2 duiven. We zagen ze en eindelijk zoals ouderwets vleugels in en in 1x op de klep en als de brandweer waren ze weg. De andere duiven vielen ook op 1 na op de zelfde manier en dat geeft moed voor de komende weken.

 

Onze eerste twee duiven waren weer kleinkinderen van de Tolhuis 09 nl. de eerste in de uitslag (ze vielen in de zelfde seconde) is de 07-688 een laat jong 2007 (zoon Prima Donna) die voor de 2e keer een eerste prijs vliegt in zijn jonge carrière. Vorig jaar vloog hij nog de 1e prijs tegen ca. 11.000 duiven.

 

De tweede op de klep is de 07-706 een laat jong van 2007 en is een volle broer van o.a. 2e Nat. Morlincourt 2006 en 2e Nat. Morlincourt 2007 maar ook van de 1e As-duif  jong ray 6 2006 en 1e As-duif jong ray 6 2007 en zijn moeder is de (Mikaela) dochter van de Tolhuis 09 x Daddy’s Girl.

 

Onze aangewezen duif de 07-709 een directe zoon de “Tolhuis 09” x de “Voets duivin” als eerste getekende op de lijst was weer present en pakte  zijn puntjes trouw weer mee op de 35e plaats. 5x mee inclusief 1e afdeling aftrainingsvlucht en 5x prijs.

 

De normaal als tweede getekende de “Rooie Willem”  die vorige week als scheefvlieger terug kwam herstelde zich binnen 2 dagen en je kon optisch niet meer zien dat er iets mis was maar ik heb hem toch niet de vertrouwen gegeven gezien ik genoeg ervaring heb met scheefvliegers. Zijn resultaat was dan ook deze week bedroevend want hij was als 4  na laatste thuis. Dit geeft aan dat hij misschien toch meer een probleem heeft als dat je zo met de blote oog kan zien.

 

Zijn vervanger als tweede getekende op de lijst deed zijn trouwe dienst en dat is de “Taaie 48”  zoon van de “444”  dochter (Tolhuis 09 x Sokke Poot) die al in zijn carrière in  klassementen als As-duif, duifkampioen dagfond en midfond  binnen de top tien van het rayon en afdeling heeft gestaan.

 

Vorige week deed ik nog mijn beklag over een twee tal samen kweek jaarlingen die nog geen prijs gevlogen hebben, in plaats dat de eigen jaarlingen hun plicht allemaal wel al minimaal hadden volbracht. Ik denk dat de jaarling genaamd (Achmed) uit een broer van de Kanibaal (Dirk van Dijk) met een volle zuster van de Vale 87 dit heeft gehoord en zich er aan heeft geërgerd. Hij was gisteren onze 1e jaarling en dat op de 20e plaats. Een prijs op dit soort vluchten worden bij mij 3 dubbel gewaardeerd.

 

In onze vereniging ging het in de lijst van Pommeroeul als volgt: 1, 2, 5, 6, 13, 19, 20 25 enz. tegen 358 duiven.

In het rayon zag ik in de voorlopige tussenstanden dat wij plaats 10 en 11 bezetten tegen ca. 2.200 duiven.

 

   Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/17 prijs 51.50%                                      

Week 4           33/19 prijs 55.88%               33/                   ?

 

26 april 2009

 

Lommel is met de zuid oosten wind voor ons geen top vlucht geworden, De duiven zijn zeer beïnvloed door de wind, bij ons in de vereniging zit de top 9 precies in de meest west gelegen hokken en in bijvoorbeeld rayon 7 zie je ook duidelijk dat de west gelegen hokken van dat rayon de dienst uitmaken. Ook in de afdeling worden we compleet weggespeeld door hokken in Groningen en diepte ligging wat ook normaal is met deze wind maar dat wil nog niet zeggen dat ik persoonlijk er vrolijk van word.  Natuurlijk is er altijd wel een verloren duif in de oosthoek van de afdeling op te noemen die ook voldoende metersnelheid maakt maar dat is een uitzondering.

 

Bij ons kwam de eerste duiven precies van de westkant aan en dat is direct een verkeerd teken. Met een meter snelheid van 1331 mpm wist ik na wat belwerk dat het zeker niet vroeg was maar ik hoorde ook direct dat de duiven traag vielen en dat viel achteraf ten opzichte van ander hokken bij ons wel mee. Onze eerste duif viel op de plank en niet geconstateerd. De 2e duif een jaarling viel en die werd wel geconstateerd en toen moest ik de eigenlijk eerste duif uit het hok vangen en toen alsnog op de antenne zetten. Ik heb hem als 3e duif kunnen klokken en je ziet dan ook dat je snel een minuut kwijt bent met die ongein.

 

Onze eerste duif is de jaarling de 08-939 en de moeder is een volle zus van onze aangewezen duif de 07-709 zoon Tolhuis 09.

’s Morgens tijdens de koffie melde ik nog tegen Johan dat als er een jaarling op tijd zou komen dat dit wel eens de 08-939 kon zijn want die voelde zo goed aan met inkorven dat ik er zeer veel vertrouwen in kreeg.

 

Onze 2e duif was weer de 07-298 zoon Triple x Melanda.

 

Onze aangewezen duif de 07-709 een directe zoon de “Tolhuis 09” als eerste getekende op de lijst was niet vroeg maar pakte wel zijn punten in de vereniging nl. op de 55e plaats.

 

De tweede getekende hadden we ook en dat is de “Rooie Willem”  87.5 % onze oude soorten maar ook nog een achter kleinkind van de “Olympic Zeus” van Willem de Bruijn maar dat zal wel de laatste keer zijn want die kwam weer als scheefvlieger en dan weet je het wel. Dus weer op zoek naar een andere 2e aangewezen duif voor de komende week.

 

Wat ook weer op begint te vallen op ons hok is dat een 2 tal nieuwe bloedlijnen wederom door de mand vallen. We hebben 2 jaarlingen uit een samen kweek. 1 uit een broer van de Kanibaal (Dirk van Dijk) en 1 uit de dochter van de stamdoffer 08 van Gust Jansen gekoppeld met ons eigen oude Bodde lijn maar dat zijn juist de enigste jaarlingen op ons hok die nog geen prijs hebben gevlogen. 

 

We hebben inmiddels de jongen van Willen de Bruijn gekregen uit de Heremans – Ceusters duiven gekruist met zijn beste kweekduiven en Willem heeft de jongen duiven van ons uit de Tolhuis dochters en zonen gekregen. Willem en ik zijn alle twee tevreden over de verkregen nieuwe bloedlijnen. De jonge duiven van Willem uit de Heremans – Ceusters duiven zijn wel wat kleiner van stuk maar het zijn hele compacte duiven met oplettende koppen wat wel te maken kan hebben dat het snelheids duiven zijn.

 

Totaal hebben wij nu  incl. die van Willen de Bruijn ca. 60 jonge duiven en daarmee gaan wij de concurrentie aan op de jonge duivenconcoursen.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/25 prijs 75.75%               33/                                          ?

 

25 april 2009

 

Vandaag de uitslag ontvangen van Gennep en in onze samenspel hebben wij van de 36 gespeelde duiven 24 in de prijzen goed voor 66.66% prijs. Achteraf geen slechte score maar betreffende vroege prijzen niet tevreden.

 

De duiven hebben vanaf maandag  goed tot zeer goed getraind en ze vliegen hoog ca. 3 kwartier zonder enig idee om naar beneden te komen en dat geeft hoop voor dit weekend. Donderdag avond hebben de duiven zelfs 1 uur en 30 minuten getraind in plaats ze naar 1 uur gerust naar binnen konden.  De mest van de duiven begint mij steeds meer tevreden te stellen en de pluim valt met behoorlijke regelmaat wat ook geen slecht teken genoemd kan worden.  Wel heb ik een jaarling in de lappenmand. Juist mijn favoriete jaarling. De jaarling is een zoon van de 5e nationale dagfondduif 2007  en kwam net op gang en nu heeft hij een aanvaring gehad met iets en zal denk ik 2 weken uit de running zijn. Hij vliegt in elk geval niet scheef want als ze ook maar iets aan de vleugel hebben kun je ze in de groene container gooien.

 

Ik wacht met spanning af wat het vandaag gaat worden op Lommel. Ik heb er 33 gezet vandaag en de getekenden zijn net als vorige week de 07-709 een directe zoon de “Tolhuis 09” als eerste getekende op de lijst. De tweede getekende de “Rooie Willem”  87.5 % onze oude soorten maar ook nog een achter kleinkind van de “Olympic Zeus” van Willem de Bruijn. 

 

Zoals het lijkt een zuiden wind dus meestal niet mijn beste vluchten. 

 

19 april 2009

 

Gisteren een vlucht vanaf Gennep gevlogen 157.566 km en door een matige noordoosten wind was de op voorhand al een garantie voor een fraaie vlucht.

 

Na wat rekenwerk had ik zelf de gedachte dat de vroegsten op 2 uur en een kwartier zouden vallen maar na 2 uur en 9 minuten kwam de eerste duif al. Totaal onverwacht en de duif vond het nodig net als vorige week een aantal ere ronden te maken voordat hij binnen liep. Dit trage binnenlopen heeft ons de vorige week plaats 1, 2 3 gekost van het rayon en geeft o.a.  aan dat de duiven nog lang niet scherp zijn.

 

We beginnen in onze vereniging met 344 duiven mee vooruit met de 1e prijs en onze 2 duif van goed voor de 4e prijs. Van de 36 duiven waren er 28 die prijs hadden in de vereniging. Toch weer goed voor 77.77% prijs.

 

Onze eerste en tweede duif is de 07-696 en de 07-669 zijn zonen van de “01 van Heinrich” een volle broer van de “Vale 17” en de “Donkere 18 duivin” die als moeder een halfzus van de “Tolhuis 09” hebben. Beiden hebben ze als vader de Bodde doffer.

 

De 07-696 vliegt nu al 3x een eerste prijs in zijn carrière en het is nog een hele jonge doffer dus hij kan zijn score met 1e prijzen gezien zijn jonge leeftijd nog uitbreiden.

 

Onze derde duif is de 07-298 vorige jaar nog goed voor 12x prijs en is een zoon van de “Triple x Melanda” 

 

De aangewezen duiven waren ook aanwezig en wij hebben de 07-709 een directe zoon de “Tolhuis 09” als eerste getekende op de lijst staan. De tweede getekende hadden we ook en dat is de “Rooie Willem”  87.5 % onze oude soorten maar ook nog een achter kleinkind van de “Olympic Zeus” van Willem de Bruijn. 

 

De jaarlingen beginnen het door te krijgen waarom ze postduif zijn geworden en onze eerste jaarling is de 08-904 die pas 2 weken een vaste broedbak in bezit heeft. Hij begon op de 18e plaats in de vereniging en van de 10 jaarlingen speelden er 8 prijs waarvan 1 jaarling niet is geklokt in plaats die wel in het hok zit. Hoe laat die er was zullen we nooit weten.

 

In rayon 6 beginnen we met plaats 10 en 2x op een rij een teletekst plaats en dat tegen ca. 2100 duiven in concours. We hebben er 3 bij de eerste 100 duiven en dat valt mij zwaar tegen. Je ziet toch nu de duiven even werk moeten verrichten al is het maar 157 km dat de conditie achterstand nog lang niet is weggewerkt. We zullen op de 1e dagfondvlucht ca. 550 km zien hoe groot die achterstand is want daar zullen de duiven zich moeten laten zien en vallen de meesten met ook maar een klein probleem door de mand.

 

Even een tussenstand wat betreft percentages prijs die ik elke week ga bijhouden.

 

Aantal duiven gezet en prijs in het rayon en aantal prijs in de vereniging.

 

Vereniging                            Rayon 6/samenspel

 

Week 1           36/29 prijs 80.55%               36/24 prijs 66.66%

Week 2           36/28 prijs 77.77%               36/24 prijs 66.66%   

Week 3           33/                                          ?

 

 

 

 

15 april 2009

 

Na een lange periode de nieuwsrubriek niet meer te hebben bijgewerkte gaan wij er weer mee aan de slag.

 

Dit houdt natuurlijk in dat er een en ander toegelicht moet worden waarom wij bv. vorige jaar niet hebben gevlogen met de jonge duiven.

 

In het jaar 2009 heb ik (Herman Boekelo)  een 2e assurantie en hypotheekkantoor overgenomen wat de werkdruk behoorlijk deed stijgen. Van de weinige vrije uurtjes bleven nog minder over.

 

Ook moest ik in een korte tijd weer een aantal studies afronden waar ik ook veel tijd aan heb moeten besteden.

Om die reden is er besloten om niet te gaan vliegen met de jonge duiven en later ook niet op de navluchten.

 

Ook in de winter is er veel over nagedacht over of wij nog wel met de oude duiven zouden gaan vliegen en de knoop is pas in begin maart doorgehakt. Ja we gaan toch vliegen met de oude duiven en dat eigenlijk op aandringen van Johan.

 

We hebben een modus gemaakt zodat het met de weinige tijd toch in onze gedachten goed vliegen mogelijk moest zijn.

 

Het vliegen met duivinnen is per direct geschrapt en de vliegploeg (weduwnaars) per direct van 50 naar 36 stuk verlaagd.

 

Op het kweekhok behoorlijk uitgedund en alle koppels op een enkeling na is gekoppeld aan een dochter of zoon van de bij ons zeer belangrijke kweker de “Tolhuis 09”

 

De uitwisseling jonge duive met Willem de Bruijn heeft ook zijn doorgang gevonden en Willem heeft een complete ronde van onze kwekers uit de Tolhuis duiven en wij uit zijn Heremans-Ceusters duiven gekruist met de aller besten van zijn stam.

 

Willem is kracht nodig op de dagfond vluchten en wij snelheid en met de jonge duivenvluchten zullen we zien welke duiven het beste zijn.

 

In een zeer korte tijd moesten we van een zeer sobere verzorging  (soms zag ik ze maar eens in de 3 dagen en kregen dan ook pas voer) over naar een wat meer normale verzorging. De hokken die al 9 maanden niet waren gereinigd moesten worden geschrobd en geboend en dat was een karwei. Ook de muizenplaag was een ongelooflijke klus om die onder controle te krijgen. Johan nam die werkzaamheden voor zijn rekening en alles zag er weer spik en span uit en de muizen zijn allemaal met de noorderzon vertrokken. Natuurlijk met wat hulp van wat voedzame korrels.

 

De conditie van de duiven was op zijn zachts gezegd matig en voor 4 weken terug hebben wij de duiven voor het eerst weer los gelaten voor de eerste training. Heel onwennig en na 15 minuten haalde een havik direct en doffer uit de lucht en hij had er verstand van. Een directe zoon van de Prima Donna en had al 2x een 1e prijs gevlogen als jaarling. Als je net weer een beetje enthousiast begon te worden was ik weer bij 0.

 

Vanaf de eerste africhting zag je al dat de niet gespeelde jaarlingen het heel moeilijk hebben en waren soms een halve dag onderweg en dat meerdere keren. Nu wij de eerste aftraining hebben gehad zie je ook dat van de 36 gespeelde duiven de laatste 6 jaarlingen waren en bij de eerste 10 geen jaarling te vinden. Vandaag heb ik de jaarlingen naar Zutphen voor de afdeling aftraining gestuurd en nu beginnen ze het te leren. Mijn 2e duif op 1 min van mijn eerste een jaarling.  Wij begonnen trouwens op 11: 58 : 12 op een afstand van ca. 105 km.

 

De eerste vlucht van Zutphen was ook goed, we speelde met 36 duiven en hadden er in de vereniging 29 in de prijzen.

80.55% prijs .

 

We begonnen met  2e , 3,e en 4e en hadden er veel in de kop van de uitslag van onze vereniging met ca. 320 duiven mee.

In het rayon begonnen we op Zutphen  met plaats 5 , 6 en 7 tegen 2328 duiven in concours en

8 duiven waren bij de eerste 42 van het rayon.

 

 

 

 

Geachte site bezoeker van Koning & Boekelo

 

Het vliegen met de duiven is weer begonnen en dat doet het aantal site bezoekers ook weer stijgen.

 

Om dit voor een ieder interessant te houden kunnen wij het volgende U melden.

 

Gezien de vele vragen en leuke reacties op onze nieuwsrubriek gaan wij

 

vanaf 15 april ’09 weer starten met het bijhouden van onze nieuw rubriek.

 

Als start willen wij alle liefhebbers een zeer succesvol jaar toewensen en hopen dat alles na tevredenheid zal verlopen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Koning & Boekelo